Naturnära jobb ska hjälpa fler in på arbetsmarknaden

Jobb inom de gröna näringarna ska hjälpa nyanlända och långtidsarbetslösa att få in en fot på arbetsmarknaden och samtidigt främja det lokala natur-och friluftslivet. Det är
tanken med projektet naturnära jobb där Lidingö är en av åtta pilotkommuner.

Arbetsgruppen för naturnära jobb på Lidingö från vänster: Housin Hasan, Daniel Rohman, Abdulkhalek, Erik Hagelberg och Nawrouz. Projektet drivs av Jobbforum, som är en daglig verksamhet i Lidingö stad.

Under en tidsbegränsad anställning på upp till två år får deltagarna i projektet prova olika arbetsuppgifter inom natur- och skogsvård. Målet är en anställning, främst inom de gröna näringarna. Pilotprojektet på Lidingö finansieras av Naturvårdsverket, men drivs av Jobbforum som är en daglig verksamhet inom
Lidingö stad.

− Naturnära jobb är ett fantastiskt bra projekt som syftar
till att ge möjligheter för nyanlända att få arbetslivserfarenhet och praktik och därmed lättare komma in på arbetsmarknaden. Vi behöver fler satsningar som denna, säger Birgitta Sköld, ordförande i omsorgs-och socialnämnden.

Housin Hasan, är en av deltagarna i arbetsgruppen för naturnära
jobb på Lidingö. Han kommer ursprungligen från Syrien där han jobbade som veterinär och forskare i 17 år. Som veterinär har han ett stort intresse för djur och natur och gillar att vara ute i skog och mark.
− Det bästa med det här jobbet är omväxlingen, att vi får
prova på många olika saker och framförallt att få vara ute i naturen. Min dröm är att en dag kunna öppna min egen veterinärklinik här i Sverige, men det kommer att dröja och jag ser det här som ett sätt för mig att få arbetslivserfarenhet och samtidigt lära mig mer svenska, säger Housin Hasan.

Positiv respons från Lidingöbor

Tillsammans med sina tre kollegor i arbetsgruppen håller
Housin just nu på att se över och rusta upp öns vindskydd och grillplatser. Man har också fått in ett önskemål från ornitologiska föreningen på Lidingö om att bygga ett 20-tal kattuggleholkar som ska tillverkas under hösten.

Daniel Rohman, arbetsledare för gruppen naturnära jobb på
Lidingö, är imponerad över deltagarnas starka driv och engagemang.
−De är väldigt hungriga på att lära sig nya saker och alltid
måna om att uppnå ett bra resultat. Gruppen får också stor uppskattning av Lidingöbor som kommer med både glada tillrop och choklad och det känns ju naturligtvis jätteroligt. Det är häftigt att se hur vår gröna ö kan skapa arbetstillfällen för både nyanlända och personer med funktionsnedsättning, säger Daniel Rohman.

För mer information

Jarmo Tavisto, biträdande enhetschef för Jobbforum och
ansvarig för projektet.
E-post: jarmo.tavisto@lidingo.se
Telefon: 073-079 32 79

Naturvårdsverkets webbplatslänk till annan webbplats

Till toppen av sidan