Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Lyckade sommarjobb på Lidingö

Lidingö stad ordnade med kort varsel utifrån det statliga stödet för feriejobb sommarjobb inom stadens olika avdelningar. Nu har de första sommarjobbarna jobbat sin första vecka. Några som fått nya erfarenheter som de kan ta med sig in i sina framtida yrkeskarriärer är Sandra Norrby, Gustaf Hagbard och Filippa Graneld.

En kille och två tjejer ler till kameran.

Gustaf Hagbard, Sandra Norrby och Filippa Graneld är tre av stadens totalt 65 sommarjobbare i år. Foto: Lidingö stad.

Totalt har 65 ungdomar fått sommarjobb i år. Olika typer av jobb erbjuds under hela sommaren.

– Att få ihop så många jobb på så kort varsel är verkligen en bedrift av staden. Nu hoppas jag att de som fått sommarjobb får bra erfarenheter och att de framöver kan bli goda ambassadörer för staden, säger Birgitta Sköld (LP), ordförande i omsorgs- och socialnämnden.

Alla ungdomar på ön kunde söka

Alla som bor på Lidingö, oberoende av ålder och födelseår, som avslutat årskurs nio, går på gymnasiet eller som just har avslutat sin gymnasieutbildning har kunnat söka sommarjobb.

En av dem är Gustaf Hagbard, 15 år från Rudboda. Han har arbetat på teknik- och fastighetsförvaltningen och hjälpt till att städa allmänna ytor och inventera kuststräckor för att se om det behövs mer eller mindre städning.

– Det var bra tajming när jag sökte hit för vi hade precis haft lektion i CV-skrivande på Källängens skola, så jag kunde använda det jag hade lärt mig, säger han.

Han tror att det här jobbet kommer vara till stor nytta när han söker jobb i framtiden.

– Man lär sig om samarbete och visar sina praktiska färdigheter. Jag har tänkt söka jobb här i höst, något man kan ha som på helgjobb exempelvis, säger Gustaf Hagbard.

Fotografi och skyltar

Sandra Norrby, 18 år från Skärsätra, har jobbat på kommunikationsenheten. Hon ska börja tredje året på gymnasiet där hon bland annat går utbildning inom fotografi och video.

– Det här jobbet passade väldigt bra eftersom det är det jag gillar. Jag har fått hjälpa till att uppdatera stadens bildbank och vara ute och fotografera. Vi tillverkade även skyltar till Stadshuset så att besökare ska hitta bättre. Jag har träffat nya människor och fått nya kontakter, säger hon.

Att jobba under coronapandemin har påverkat vissa saker i vardagen, menar Sandra Norrby.

– Vi har varit rätt mycket utomhus. Mycket handlar om respekt för coronaviruset, att hålla avstånd, tvätta händerna och sprita av utrustning ofta, säger hon.

Handlar åt äldre

Under två veckor har fyra ungdomar hjälpt äldre på Lidingö med att handla mat och hämta ut mediciner. En av dem är 19-åriga Filippa Graneld, som precis tagit studenten från Stockholms idrottsgymnasium och till vardags spelar fotboll i Hammarby.

– Vi har varit runt mycket i Larsberg och Högsätra och hjälpt många 70-plussare, men även inventerat skyddsrum och kontrollerat så att det finns tydliga skyltar utanför, säger hon.

Vilka reaktioner har ni fått?

– Alla blir jätteglada och är tacksamma att vi hjälper till, det är roligt att få positiv feedback. Vi har använt plasthandskar när vi handlat och när vi lämnat maten har vi haft munskydd och tänkt på att hålla avstånd, säger Filippa Graneld.

Alla ungdomar som sökt sommarjobb, vare sig man fått eller inte, har fått besked. De som tyvärr inte kunde erbjudas jobb i år, fick besked via e-post den 11 juni. Är det någon som inte fått svar, titta en extra gång i mejlen då mejlet kan ha hamnat i skräpkorgen. Om man trots detta inte kan hitta mejlet, kontakta sommarjobb@lidingo.se.

Urval till sommarjobb har gjorts baserat på de sökandes CV, personligt brev, vilken typ av jobb man sökt och vilka jobb som finns under perioden.

Till toppen av sidan