Lättläst

Lättläst

Skriv ut
Dela

Driva företag under Coronatiden

Just nu är det osäkra tider och vi förstår att många företagare är oroliga över utvecklingen. På denna sida samlar vi information och länkar som är aktuella för dig som företagare. Vi arbetar för att stötta, förenkla och mildra konsekvenserna av den situation vi befinner oss i. 

Christopher Oxelstål och Katarina Palmstierna framför en av Lidingö stads bilar.

Christopher Oxelstål, ansvarig för Lidingö stads bilpool, och Katarina Palmstierna, ordförande Lidingö näringsliv, framför Lidingö näringslivsbil - ett av initiativen för att stötta företagen på ön.

Alla företagare, föreningar och Lidingöbor ska känna sig trygga i att staden gör sitt yttersta för att stötta, förenkla och mildra konsekvenserna av den situation vi alla befinner oss i.

Några åtgärder vi redan nu kan genomföra:

 • Vi kommer som fastighetsägare de närmsta månaderna skjuta upp betalningen av hyror för lokala företagare och handlare som inte har möjlighet att betala i tid. Innebörden av detta är att staden för närvarande inte säger upp hyres- och arrendeavtal med anledning av att hyra eller arrendeavgift ej betalats i tid. För närvarande avser staden inte heller att skicka fordringar till inkasso om nyttjanderättshavaren har svårigheter att betala hyra eller arrendeavgift med hänvisning till epidemin. 
 • Avgifter för uteserveringar och torghandel kommer också att skjutas upp. Lidingö stad kommer att skyndsamt hantera förfrågningar om uteserveringar.
 • Vi kommer inte i nuläget att kräva in fakturerade avgifter för miljö- och hälsoskyddstillsyn och livsmedelskontroll av de företag som inte har möjlighet att betala. Dessutom görs inte just nu några fysiska inspektioner, livsmedelskontroller och liknande som inte är akuta.
 • Vi kan förkorta betalningstiden till dig som är leverantör till staden om du har ett behov av detta. Hör i så fall av dig till staden.
 • Vi lånar ut en av stadens bilar till Lidingö Näringsliv för att handlare ska kunna köra varor till kunder som inte kan eller vill gå till affären.
 • I Lidingö stads kanaler uppmanar vi Lidingöborna att fortsätta handla hos det lokala näringslivet och tipsar om erbjudanden om färdigmat, hemkörning och särskilda öppettider.

Stöd till dig som företagare

Regeringen

Information från regeringen gällande bland annat stöd och krispaket till företagare hittar du på regeringens hemsida.

Regeringens arbete med anledning av nya coronaviruset, Regeringskansliets webbplatslänk till annan webbplats

Krispaket för svenska småföretag, Regeringskansliets webbplatslänk till annan webbplats

Skatteverket

Företag som har fått betalningsproblem som en direkt konsekvens av coronaviruset kan söka anstånd hos Skatteverket med betalningen. Information och blankett för ansökan hittar du på Skatteverkets hemsida.

Möjlighet till anstånd med betalning på grund av coronaviruset, Skatteverkets webbplatslänk till annan webbplats

Verksamt

Samlad information från myndigheter om det nya coronaviruset och vad som är viktigt för dig som företagare att känna till hittar du på sajten Verksamt.se.

Samlad information från myndigheter för företagare, Verksamts webbplatslänk till annan webbplats

Folkhälsomyndigheten

Information och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten hittar du på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Covid-19, Folkhälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats

Försäkringskassan

Information från Försäkringskassan om regler för smittbärarpenning, reseersättning, sjukpenning och ersättning för vab hittar du på Försäkringskassans hemsida.

Coronaviruset – det här gäller, Försäkringskassans webbplatslänk till annan webbplats

Tillväxtverket

Information och stöd från Tillväxtverket som kan hjälpa dig hantera förändringar på grund av covid-19-utbrottet hittar du på Tillväxtverkets hemsida.

Stöd under utbrott av coronavirus och covid-19, Tillväxtverkets webbplatslänk till annan webbplats

Arbetsmiljöverket

För frågor om arbetsmiljöarbete, vilket ansvar du har som arbetsgivare och hur du kan agera under krisen. Läs mer på Arbetsmiljöverkets hemsida.

Coronavirus och arbetsmiljö, Arbetsmiljöverkets webbplatslänk till annan webbplats

Påverkas ditt företag av coronaviruset?

Information om varsel, korttidspermittering och vad som gäller för dig som har personal med anställningsstöd.

För dig som arbetsgivare, Arbetsförmedlingens webbplatslänk till annan webbplats

Almi

Almi tillhandahåller finansiering och affärsutveckling för dig i ett litet eller medelstort företag. Almi finns även tillgängliga för företagare som drabbas av krisen.

Information med anledning av coronaviruset, Almis webbplatslänk till annan webbplats
Tre tips till dig som företagare, Almis webbplatslänk till annan webbplats

Fastighetsägarna

Information från Fastighetsägarna gällande corona-pandemin. Tips, råd och information om hanteringen av covid-19 för dig som är fastighetsägare eller bostadsrättsförening.

Tips, råd och information för dig som är fastiighetsägare, Fastighetsägarnas webbplatslänk till annan webbplats

För dig som driver livsmedelsföretag

Information till företag om livsmedelskontroll i den rådande situationen med coronavirus (covid-19)

Den rådande coronapandemin påverkar alla delar av samhället. Här är några punkter som är bra att känna till för dig som har ett företag i livsmedelsbranschen och därför får någon form av kontroll.

Information till företag om livsmedelskontroll i den rådande situationen med coronavirus (covid-19), Livsmedelsverkets webbplatslänk till annan webbplats

Kommentarer till regler för restauranger, barer och caféer

Folkhälsomyndigheten har tagit fram föreskrifter och allmänna råd om att förhindra smitta av covid-19 på bland annat restauranger och caféer. Nedan följer en kort genomgång av vad detta innebär för kommunerna och kommunala verksamheter.

Frågor och svar om nya föreskrifter för restauranger, barer och caféer, Sveriges kommuner Regions webbplatslänk till annan webbplats

Frågor och svar om nya regler för restauranger, krogar m.m.

Folkhälsomyndigheten föreskriver nu, med stöd av smittskydds­förordningen, att restauranger, barer och caféer i hela landet behöver vidta särskilda åtgärder för att minska risken för spridning av covid-19. Trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar får inte förekomma. Besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra. Restaurangerna ska i första hand se över hur de i sin egen verksamhet kan förhindra smittspridning. Här finns frågor med svar.

Frågor och svar om nya regler för restauranger, krogar, Folkhälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats

Åtgärder för att undvika trängsel i butiker och lokaler

Butiker, köpcentrum och gallerior bör begränsa antalet kunder som vistas i lokalen samtidigt. De bör också ta fram alternativa lösningar till kassaköer eller anvisa hur långt kunderna kan stå mellan varandra.

Allmänna råd om att hålla avstånd och ta personligt ansvar, Folkhälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats

Folkhälsomyndighetens föreskifter om att undvika trängsel länk till annan webbplats

Offentliga kök – coronavirus

Frågor och svar kring att driva offentliga kök under pågående pandemi.

Offentliga kök – coronavirus, Livsmedelsverkets webbplatslänk till annan webbplats

Företag – coronavirus

Frågor och svar kring att driva verksamhet under pågående pandemi.

Företag - coronavirus, Livsmedelsverkts webbplatslänk till annan webbplats

För dig som driver träningslokal eller gym

Utökade rutiner för städ, tvätt och hygien i träningslokaler och gym

Träningslokaler och gym omfattas av miljöbalkens regler. Verksamhetsutövaren ska bedriva egenkontroll enligt 26 kap 19 § miljöbalken och i det innefattas till exempel rutiner för städning, rengöring och tvätt. Några sammanfattande råd om städ, tvätt och hygien med anledning av covid-19 ges nedan.

 • Håll avstånd till varandra på idrottsplatser, badhus, gym och träningslokaler och undvik att byta om i allmänna omklädningsrum.
 • Lokalen, inklusive inredning och utrusning, bör städas en eller flera gånger per dag beroende på belastningen.
 • Hygienutrymmen som duschar och toaletter bör städas en eller flera gånger per dag beroende på belastningen. Töm toalettens papperskorgar varje dag.
 • Ytor som man ofta tar i så som dörrhandtag, bordsytor och räcken bör städas varje dag.
 • Använd milt alkaliskt allrengöringsmedel.
 • Ni bör se till att besökare själva kan torka av träningsutrustningen före och efter användning. För detta behövs tydliga instruktioner och funktionell städutrustning.
 • Textilier som till exempel städutrustning bör tvättas i minst 60 grader i normallånga program och torktumlas direkt.
 • Informera besökare om värdet av att stanna hemma när du är sjuk och ha en god handhygien. Förslagsvis kan ni skriva ut och sätt upp affischer om råd vid sjukdom och handtvätt.
 • Se till att det finns goda möjligheter till handtvätt i verksamheten med tillgång till tvål, rinnande vatten och pappershanddukar. Handsprit kan placeras ut på lämpliga ställen där det inte finns tillgång till tvål och vatten.
 • Dela inte vattenflaskor, munskydd och liknande som kan överföra saliv.
 • Idrottsföreningar bör om möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus, skjuta upp matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper och begränsa antalet åskådare.
 • Ideella föreningar bör om möjligt skjuta upp årsmöten och likande, om mötet kräver att deltagarna träffas på samma plats.

Handhygien affisch på svenska och andra språk, afisch - Folkhälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats

Informationsblad om covid-19, Folkhälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats

Allmänna råd om att hålla avstånd och ta personligt ansvar, Folkhälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats

Folkhälsomyndighetens föreskifter om att undvika trängsel länk till annan webbplats

För dig som har butik och handel

Åtgärder för att undvika trängsel i butiker och lokaler

Butiker, köpcentrum och gallerior bör begränsa antalet kunder som vistas i lokalen samtidigt. De bör också ta fram alternativa lösningar till kassaköer eller anvisa hur långt kunderna kan stå mellan varandra.

Allmänna råd om att hålla avstånd och ta personligt ansvar, Folkhälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats

Folkhälsomyndighetens föreskifter om att undvika trängsel länk till annan webbplats

Lidingö stads bemanningspool

Lidingö stad vill i första hand i samarbete med Lidingö Näringsliv verka för ett livskraftigt lokalt näringsliv både under och efter corona-krisen. Men vi vet också att många företagare drabbas hårt under krisen. Samtidigt finns det ett stort behov av personal inom vård och omsorg.

Lidingö stad har därför startat en bemanningspool som vänder sig till de som har utbildning eller arbetserfarenhet inom vård och omsorg och som vill hjälpa till. Främst söker vi de som har utbildning som sjuksköterska, undersköterska, vårdbiträde, fysioterapeut eller arbetsterapeut.

Du som företagare kanske själv har personal som du tvingas säga upp, eller har personal som inte jobbar heltid, men som skulle kunna ingå i Lidingö stads bemanningspool. Du får gärna sprida information till din personal om du tycker att bemanningspoolen skulle kunna vara relevant för dem.

Intresseanmälan gör man via länkarna nedan.
Bemanningspool för utbildad personal inom vård och omsorglänk till annan webbplats
Bemanningspool för all personal inom vård och omsorglänk till annan webbplats

Aktuellt

Staden stöttar det lokala näringslivet

Coronaviruset gör att många Lidingöbor känner oro för att ge sig ut och handla eller anlita lokala företag. Det drabbar många företagare och näringsidkare med stora inkomstbortfall som följd. Lidingö stad vill därför stötta näringslivet på olika sätt.

Staden stöttar det lokala näringslivet, nyhetsartikel

Handla lokalt

Då vi möts av uppmaningar om att hålla sig hemma finns en oro för att ge sig ut och handla och anlita lokala företag. Företagarna och handlarna på Lidingö erbjuder olika lösningar för att man ska kunna köpa det man behöver oavsett om man gör det via internet, direkt i butikerna eller hos företagen. Fortsätt handla lokalt och anlita lokala företag!

Handla lokalt, nyhetsartikel

Näringslivsbilen kör hem varor kostnadsfritt

Coronaviruset gör att många Lidingöbor känner oro för att ge sig ut och handla. Därför stöttar nu Lidingö stad näringslivet genom att låna ut en av stadens bilar för att handlare ska kunna köra varor till kunder som sitter hemma på grund av viruset.

Näringslivsbilen kör hem varor kostnadsfritt, nyhetsartikel

Otillåtet med trängsel på restauranger, caféer och barer

Trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar på restauranger, caféer och barer får inte förekomma, enligt nya föreskrifter från Folkhälsomyndigheten.

Otillåtet med trängsel på restauranger, caféer och barer, nyhetsartikel

Anmäl dig till vår bemanningspool

Med anledning av Coronavirusets spridning förbereder vi oss inför ett eventuellt försämrat läge genom att söka vikarier till våra verksamheter inom vård och omsorg.

Anmäl dig till vår bemanningspool, nyhetsartikel

Undvik trängsel i butiker, träningslokaler och i kollektivtrafiken

Folkhälsomyndighetens allmänna råd den 1 april understryker vikten av att människor håller avstånd till varandra i exempelvis butiker, idrottsplatser, gym, köpcentrum, i kollektivtrafiken med mera.

Undvik trängsel i butiker, träningslokaler och i kollektivtrafiken, nyhetsartikel

Till toppen av sidan