Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

3 frågor till miljö- och hälsoskyddsinspektören

På Lidingö finns nära 300 verksamheter som hanterar livsmedel på något vis. Vad behöver du som livsmedelsföretagare tänka på i kontakten med staden? Miljö- och hälsoskyddsinspektör Lena Hellson ger svar.

Hej Lena! Vad är viktigt att tänka som ny och etablerad företagare med livsmedelshantering?

Att du som företag är ansvarig för att maten är säker. Alla som serverar till allmänheten kontrollerar vi främst genom oanmälda besök. Nya verksamheter får däremot nästan alltid sitt första besök bokat. Det handlar bland annat om butiker, restauranger, bagerier, gatukök, skolor, förskolor, rosterier, importörer av vin, och annan ehandel.

Huvudkontor som är importörer av utländska livsmedel och kosttillskott kontrolleras också, även om de inte har ett fysiskt lager utan säljer vidare direkt till grossiter, slutkonsument, restauranger eller butiker. Man kanske tror att staden har bestämt reglerna för kontrollen men det är en EU-lagstiftning som styr. Vår roll är att se att företag följer lagstiftningen.

En annan viktig sak är att både du som är ny livsmedelsföretagare och du som har genomgått ett ägarbyte behöver registrera dig hos staden. Gör du inte det i tid kan vi komma att ta ut en sanktionsavgift. Vi vill vara företagsvänliga och informera för att inte behöva hamna där.

Vad tittar du och dina kollegor på vid ett oanmält besök?

En av de saker vi tittar på vid en kontroll är livsmedelsfusk. Man ska inte ska bli vilseledd som konsument utan få det som man betalar för. Står det till exempel parmaskinka på restaurangens meny ska det inte vara någon annan form av skinka på tallriken. Alla livsmedelsföretagare ska även ha rutiner för hygien och temperaturkontroll som efterlevs, vilket vi kontrollerar.

Om jag som företagare känner mig lite osäker på reglerna, kan jag fråga er vad som gäller?

Livsmedelsverket är tydliga med att vi som tillsynsmyndighet ska ge råd för hur man som livsmedelsföretagare kan uppfylla lagstiftningen. Vi som jobbar med livsmedelskontroll och åker ut på oanmälda besök får ge råd och exempel som kan underlätta en korrigering av fel, men vi är inte konsulter och säger inte hur företagare ska göra. Det ligger på verksamheten att välja hur de ska rätta till fel.

Med det sagt kan man alltid vända sig till Kundcenter om man vill komma i kontakt med oss. Vi vill ha en bra dialog med våra företag och välkomnar om företag vill bolla vissa frågeställningar. Om något ska byggas nytt kan vi kika på lokal och flöden, till exempel.

Till toppen av sidan