Skriv ut
Dela

Sagateaterns historia

Fröet till Sagateatern, eller Teaterklubben Lidingö barnteater som den hette från början, såddes våren 1954. Då bjöd en grupp engagerade föräldrar och pedagoger in Elsa Olenius, som ett tiotal år tidigare startat Vår teater i Stockholm, för att berätta om sin teaterpedagogik.

Redan samma höst kom man i gång med en kurs för blivande barnteaterledare och i januari 1955 kunde man så börja sitt arbete. Det blev grupper både i Torsviks och Källängens skolor och redan i mars samma år hölls den första föreställningen i Hersby aula i närvaro av Astrid Lindgren och med 600 barn i publiken. Ulla Stahre är den sammanhållande ledaren för verksamheten.

1950-talet - teaterverksamheten växer

Mot slutet av 1950-talet växer verksamheten stadigt. År 1958 hade man hela 81 deltagare och spelade allt från "Eskimåtrollet Figge" till "Kalle Blomkvist, Nisse Nöjd och Vicke på vind". Några år senare blir bristen på teaterledare akut och man annonseras efter nya i Lidingö tidning. Frågan är om verksamheten ska överleva.

1960-talet - första ungdomsgruppen

Räddningen kommer när Elsa Olenius väljs till ordförande 1963. Tack vare hennes kontaktnät knyts nu flera utbildade och erfarna ledare från Vår teater till verksamheten. Främst Marianne Söderbäck. Året därpå byter föreningen dessutom namn till Lidingö barn- och ungdomsteater och 1965 startar man sin första tonårsgrupp.

I motsats till Vår teater i Stockholm var Sagateatern nu en föreningsdriven verksamheten utan knytning till staden. Men den 28 februari 1967 beslutar kommunfullmäktige, efter en motion från Ulla Stahre och kvinnor i flera olika partier, att ta över verksamheten. Redan vid midnatt samma kväll ändras namnet till Lidingö stads barn- och ungdomsteater. Senare samma år blir Irma Wichmann teaterns första formella föreståndare. Under nio år utvecklar hon verksamheten så att den omfattar över 200 elever och bedrivs i nästan varje stadsdel på Lidingö.

1970-talet - Saga flyttar in i Villa Japan

Redan i början av 1970-talet väcktes drömmen om en egen lokal för verksamheten, en lokal där man kunde samla elever, ledare och materiel. 1976 tar Kalle Kahnlund över som föreståndare. Hösten 1977 tas beslut om att flytta verksamheten till den gamla Sagabiografen i Villa Japan, men först måste huset renoveras. Detta tar sin tid och först i maj 1979 kan teatern flytta in. Och mycket snart föds även namnet Sagateatern efter bion.

Sagateatern - en av Sveriges mest produktiva amatörteatrar

Under 80- och 90-talen utvecklades Sagateatern till en stor ungdomsverksamhet och antagligen Sveriges mest produktiva amatörteater. 2009 lämnade Kalle Kahnlund över rodret som teaterchef till Sebastian Höglund. Sebastian är utbildad på Teaterhögskolan och har jobbat på Sagateatern sedan 2001 som dramapedagog.


Mer information
Kontakt
Till toppen av sidan