Skriv ut
Dela

Nationaldagsfirande på Millesgården

Precis som tidigare år arrangerade Lidingö stad nationaldagsfirande på Millesgården. Det bjöds på ett heldagsprogram med musik, tal, modellbåtar i fontänen, utdelning av priset Årets ängel och mycket mer. Det blev ett uppskattat och välbesökt firande som avslutades med sång av Nationaldagskören.

Årets ängel, Göran Swedrup, får sitt pris

Redan tidigt på Nationaldagen, när Millesgården öppnade, var det mycket folk som samlades i parken för att njuta av Milles fina skulpturpark, lyssna på Absolute Swing och titta på och köra modellbåtarna i fontänerna.

Lidingös historia och välkänd musik i fokus

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Carl-Johan Schiller ledde det lite mer högtidliga firandet som tog vid på eftermiddagen. Då blev det tillfälle att sjunga nationalsången och lyssna på årets nationaldagstalare Torun Zachrisson, docent i arkeologi. Hon lyfte fram Lidingös tidiga historia och berättade om det ständiga samspelet med världen omkring.

Årets konsert stod den Lidingöbaserade sånggruppen Five Live för. Det bjöds på en hyllning till Hasse och Tage med många välkända låtar som tolkades vackert och ackompanjerades fint av Jan Allan trio.

Många besökare på Millesgården

Varje år delas utmärkelsen Årets ängel ut på Nationaldagen och i år tilldelades Göran Swedrup priset för sitt livslånga musikaliska arbete för barn och ungdomar. Numera engagerar han sig även för seniorer. En populär pristagare enligt publikens jubel. Och vilken publik det var. Drygt 2300 personer besökte Millesgården under dagen.

– Vi trodde att vi hade ett oslagbart publikrekord förra året då Musikskolans dag pågick samtidigt som firandet. Men även i år nådde vi nästan upp i samma siffror. Det verkar som om allt fler vill vara med på Millesgården på Nationaldagen och det bidrar till en härlig stämning, säger John Svensson, kulturchef på lärande- och kulturförvaltningen.

Nationaldagskören avslutade dagen och fick draghjälp av Årets ängel, Göran Swedrup.

Till toppen av sidan