Skriv ut
Dela

Loppet som engagerar
hela Lidingö

Lidingöloppet är en folkfest som engagerar i stort sett hela Lidingö och sätter ön på världskartan. Under helgen deltar nästan 35 000 deltagare i något av alla lopp som arrangeras. Men det hade inte varit möjligt att genomföra om inte Lidingöbor och Lidingö stad hade hjälpt till.

Lidingö stad är en viktig samarbetspartner för Lidingöloppet och sköter flera viktiga funktioner med fokus på drift, it, säkerhet, miljö och hållbarhet.

Drift av spåren

Året runt ser Lidingövallens idrottplatsarbetare till att de drygt 15 mil spår och leder som finns på ön är i gott skick. Inför Lidingöloppet intensifieras arbetet med det 30 kilometer långa tävlingsspåret. Bland annat ser vi till att underlaget håller och att grenar som hänger in över spåret tas bort.

IT-ansvar

Staden har två it-ansvariga som arbetar med att bygga fiber till tidtagningen, datanätverk till dem som filmar samt förser resultattältet och andra tält med datorer. Allt byggs upp under onsdag och torsdag före loppet, sedan är stadens personal på plats för att ge support under hela helgen.

Föreningarnas viktiga arbete

Många av Lidingös föreningar är också engagerade i Lidingöloppet. De ansvarar bland annat för att dela ut nummerlappar, diska och agera levande startlinje. Gymnastiktruppen Vikingarna har hjälpt till minst sedan 1970-talet och i år ställer 135 aktiva och ledare upp. De bidrar till folkfesten, det skapar sammanhållning och att klubbarna får ett extra bidrag till klubbkassan blir en extra bonus.

Skolklasser springer

Många klasser deltar i skolstafetten, inte minst från Lidingö. Det får eleverna att röra på sig och skapar stor gemenskap på skolorna. De flesta tycker det är kul att träna och förbereda sig.

Mycket trafik

Förutom alla deltagare kommer det mycket publik till Lidingö under helgen. Det gör att det kan uppstå rätt långa bilköer. I år finns cykelställ för 300 cyklar i korsningen Grönstavägen-Snickarvägen. Att cykla är ett smart och snabbt sätt att ta sig fram under helgen.

Läs mer om trafiken under Lidingöloppshelgen.

Hållbart tält

Under helgen har Lidingö stad också ett tält på Grönsta gärde. I år med extra fokus på hållbarhet, alla som sorterar sopor rätt får till exempel cykla sin egen smoothie.

Läs mer om Lidingö stads tält härlänk till annan webbplats.

Detta är Lidingöloppet

Det första Lidingöloppet anordnades år 1965 och den klassiska utmaningen är att löpa 30 kilometer. I dag finns flera lopp att välja mellan under Lidingöloppshelgen. Förutom 30-kilometersloppet kan man även vara med i 15 kilometer, Rosa Bandet-loppet 10 km, Lidingörullet, Lidingöruset, Lilla Lidingöloppet, Lidingö knattelopp och Lidingö på gång. Varje år avgörs också skolstafetten.

Loppet arrangeras av idrottsföreningarna IFK Lidingö Skid- och orienteringsklubb och IFK Lidingö Friidrott.

Lidingöloppets webblänk till annan webbplats

Till toppen av sidan