Lättläst

Lättläst

Skriv ut
Dela

Förintelsens offer hedras på Raoul Wallenbergdagen

På Förintelsens minnesdag den 27 januari, hedras minnet av Förintelsens offer och Raoul Wallenbergs gärning. Samma dag är det Raoul Wallenbergdagen på Lidingö som inleds med fackeltåg och fortsätter med bland annat tal av kommunstyrelsens ordförande, musik i Ansgarskyrkan och prisutdelning av Raoul Wallenbergpriset.

Den 27 januari, på Förintelsens minnesdag, är det Raoul Wallenbergdagen på Lidingö – en dag som instiftades av Lidingö stad 2002 för att hedra minnet av Förintelsens offer och lyfta Raoul Wallenbergs gärning. Högtidlighållandet inleds med ett fackeltåg som startar vid stadsbiblioteket klockan 12.00 (samling 11.50) och går bort till Raoul Wallenbergmonumentet. Där blir det tal av kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors.

- Raoul Wallenberg, hans gärning och hans koppling till Lidingö, känner vi stolthet över. Hans personliga mod och etiska ansvarstagande är en inspirationskälla för oss alla, säger Daniel Källenfors.

Pris till eleverna på Hersby gymnasium

Programmet fortsätter sedan i Ansgarskyrkan med musik och presentationer där särskilt de överlevande av Förintelsen och deras stora insatser kommer att lyftas. Det kommer också att handla om hur Lidingös barn och ungdomar, i skolor och på fritiden, på olika sätt arbetar för medmänsklighet och mänskliga rättigheter i Raoul Wallenbergs anda. Och så delas stadens Raoul Wallenbergpris ut i kyrkan. Priset går i år till eleverna på Hersby gymnasium för deras arbete mot diskriminering och för mänskliga rättigheter.

- Vi väljer i år att ge priset för ett elevengagemang utöver det vanliga, för att uppmärksamma vad som hittills gjorts, men också för att stötta kommande planerade aktiviteter. Vi lyfter elevgrupper som Pridekommittén, Amnestygruppen, Fredagsfemman med flera. Eleverna på Hersby gymnasium har tidigare mottagit Raoul Wallenbergs pris i olika konstellationer och har en fin tradition med att arbeta i Raoul Wallenbergs anda. Och det är ett arbete som vi ser fortsätter, säger John Svensson, kulturchef i Lidingö stad.

Raoul Wallenbergdagen beräknas pågå till cirka klockan 13.00.

Till toppen av sidan