Skriv ut
Dela

Fritid för dig med funktionsnedsättning

Det finns olika typer av tillsyns- och fritidsverksamheter som riktar sig speciellt till  barn och ungdomar med funktionsnedsättning. Målet är att inkludera personer med funktionsnedsättning så mycket som möjligt i stadens övriga verksamheter.

Barn 6-12 år - tillsyn

Barn som är mellan 6-12 år och som går i särskolan eller elever som går i Resursskolans verksamhet Ledvik kan få tillsyn i skolans regi. Möjlighet finns att redan från 9 år tillhöra en integrerad fritidsklubbverksamhet på någon av våra fritidsgårdar Nova eller Skärsätragården.

Barn och unga 12-15 år - fritidsgård

När ditt barn är mellan 12-15 år och klarar en miljö med många andra barn och ungdomar finns möjlighet att delta i fritidsgårdsverksamhet. Med extra personalstöd deltar ditt barn i gårdens verksamheter på samma villkor som andra besökare. För att delta i den integrerade verksamheten krävs ett LSS-beslut (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade).

Unga 15 år och äldre

Allhuset finns för unga som har fyllt 15 år och går i särskolan och som har vuxit ur fritidsgårdarnas eftermiddagsverksamheter. Allhuset bedriver både eftermiddags, kväll- och helgverksamheter samt även föreningsaktiviteter utanför Allhuset.

De olika verksamheterna

Fritids- och tillsynsverksamheterna finns utspridda på olika delar av Lidingö.

Hur gör jag som förälder?

Kontakta din LSS-handläggare. Beskriv ditt barns behov och dina önskemål. LSS-handläggaren tar beslut om ditt barn/ungdom har rätt till någon av dessa insatser.

Ring kundtjänst 08-731 46 00 för att få kontakt med en handläggare, eller läs mer om hur man ansöker om olika insatser och få kontaktuppgifter.

Föreningsaktiviteter

Lidingö stad samarbetar med föreningslivet för att inkludera funktionshindrade i motions- och idrottsaktiviteter. Gympa med Friskis och Svettis, ridning, bowling och slalom är några av dessa. En stor del av denna verksamhet sker via fritidsgårdarna Allhuset och Zenit. Har du förslag på hur vi ytterligare kan samarbeta med föreningar på Lidingö - hör gärna av dig till kultur- och fritidsförvaltningen.

Fritidsnätet — aktiviteter som funkar för dig med funktionsnedsättning

Fritidsnätet är en webbtjänst för att hitta fritidsaktiviteter för barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning i Stockholms län. Fritidsnätet är ett samarbete mellan ett flertal kommuner och Habilitering & Hälsa i Stockholms län. Mer information hittar du på fritidsnatet.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Korttidshem och lägerverksamhet

På Villa Skärsätra och Kantarellen kan du som förälder få korttidsavlastning både mitt i veckan och på helger.  

Både sommar- och vinter anordnas olika typer av läger. Exempel kan vara ridläger, skidresor, och resor både i Sverige och utomlands.

Till toppen av sidan