Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Mjuka värden belönas med Raoul Wallenbergpriset

Hersby gymnasiums värdegrupp har tilldelats stadens Raoul Wallenbergpris med en prissumma på 30.000 kronor. Gruppen bestående av elever jobbar ideellt för att göra skolan till en ännu varmare och tryggare plats.

Hersby gymnasiums värdegrupp är mottagare av stadens Raoul Wallenbergpris 2023. Foto: Hersby gymnasium

Raoul Wallenbergpriset uppmärksammar goda gärningar i Raoul Wallenbergs anda. Det innebär att ett grundläggande demokratiskt synsätt och värden som mod, ansvarstagande och civilkurage premieras. Pris delas ut till en eller flera vinnare i samband med Förintelsens minnesdag som är den 27 januari varje år.

Årets pris delades på tisdagen ut till den grupp elever på Hersby gymnasium som på ideell basis jobbar för att öka spridningen av de mjuka värdena på skolan. Prissumman på 30.000 kronor ska nu användas till att vidareutveckla just detta arbete.

Utvecklar god kultur på skolan

Hersby gymnasiums värdegrupp tog emot priset av kultur- och fritidschef John Svensson och kommunfullmäktiges ordförande Anna-Britta Bergman (M) under en ceremoni i Lidingö stadshus. På plats var drygt hundra personer i publiken samt skolkamrater som spelade, höll tal och minglade.

- De engagerade eleverna på Hersby gymnasium imponerar med sitt arbete att utveckla den goda kulturen på skolan. När de lämnar skolan tar de med sig sina viktiga erfarenheter till kommande arbetsplatser, föreningsengagemang och föräldragrupper. Så bidrar de till ett bättre samhälle i dag och i morgon, säger John Svensson om vinnarna.

Juryns motivering

Juryn för priset består av personal från lärande- och kulturförvaltningen. Läs juryns motivering:

”Årets Raoul Wallenbergpris går till eleverna i Hersby gymnasiums värde­grupp. Alla elever som deltar i värdegruppen gör det helt ideellt. Målet med gruppen är att göra skolan varmare, tryggare och öppnare. Genom att delta och driva gruppens aktiviteter står eleverna upp för de mjuka värdena som visar att de är viktiga och värda att ta på största allvar. I skolan, på fritiden och i samhället i stort.

Gruppen bidrar dessutom ofta med hjälp till behövande i världen utanför skolan genom insamlingar i skolans biståndsprojekt Fredagsfemman.”


I slutet på januari delades Raoul Wallenbergpriset ut till Hersby gymnasiums värdegrupp, en grupp elever som jobbar med de mjuka värdena på skolan.

I slutet på januari delades Raoul Wallenbergpriset ut till Hersby gymnasiums värdegrupp, en grupp elever som jobbar med de mjuka värdena på skolan. Foto: Hersby gymnasium

Till toppen av sidan