Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Fritidskurser KomTek

Kika in på kursutbudet för hösten 2020. Det går bra att anmäla sig till både period ett och två. 

Barn vid spelplan.

Våra kurser

Anmälan till kurserna hösten 2020 är öppen och det går att anmäla sig till både period ett och två om du vill det. Du väljer kurs och bokar sedan direkt i StudyAlong.

Varje termin är uppdelad i två kursperioder:
Period 1 = veckorna 38–43
Period 2 = veckorna 45–50

Bygg ett minilandskap

Period 1 och 2
Måndagar klockan 17.45–19.00, årskurs 1–3

På den här kursen har du möjlighet att skapa ett fantasifullt minilandskap. Vi designar, ritar målar och bygger. För det behöver vi borra, såga, fila, slipa, klippa, spika, skruva och limma. Vi bygger saker med rörliga delar, med utgångspunkt i enkel mekanik.

Fixa trixa

Period 1 och 2
Tisdagar klockan 17.45–19.00, årskurs 1–3

Vi skapar saker med rörliga delar. Utgångspunkten är enkel mekanik och olika material som fogas samman med olika tekniker. Du får undersöka hur till exempel friktion och tyngdpunkt kan påverka en rörelse och hur hävstången kan underlätta den. Du får trixa med verktyg och fixa ihop saker som rör sig på ett eller annat sätt

Re:Make

Period 1
Måndagar klockan 16.00–17.15, årskurs 4–9

Vi designar, konstruerar, förnyar och gör om olika grejer med t ex dioder som lyser, blinkar eller något som låter. Vi använder 3D-skrivare och laserskärare eller kanske någon annan maskin eller annat verktyg som vi behöver i verkstan.

Nyfiken på programmering

Period 1 och 2
Tisdagar klockan 16.00–17.15, årskurs 1–3

Här får du som är ny på programmering testa att styra och programmera olika robotar och spela spel som lär dig lite om vad programmering är. Vad är analog programmering och vilka saker i vår omgivning är egentligen programmerade?

3D-CAD

Period 1 och 2
Tisdagar klockan 16.00–17.15, årskurs 4–9

Här använder vi programmet Tinkercad och i det får du bygga ett eget 3D-objekt från grunden. Kursen ger en inblick i 3D-modellering och förståelse för metoden, inställningar och tekniken. Du skriver sedan ut dina föremål på en 3D-skrivare.

Scratch 1

Period 1
Måndagar klockan 16.00–17.15, årskurs 3–9

Här kan du lära dig att programmera i Scratch och att skapa egna dataspel. Du lär dig hur du kan få dina spelfigurer att springa, hoppa och flyga och väljer själv hur spelen ska se ut och vad de ska handla om.

Scratch 2 (fortsättning)

Period 2
Måndagar klockan 16.00–17.15, årskurs 3–9

Här kan du lära dig lite mer avancerad programmering i Scratch och kanske lite krångligare dataspel. Du får dina spelfigurer att springa, hoppa och flyga och utformar hur spelen ska se ut och vad de ska handla om.

Skapa digital musik

Period 1 och 2
Tisdagar klockan 17.45–19.00, årskurs 2–4

Här får du som är nybörjare chansen att skapa ditt eget musikarrangemang, lära dig lite om hur en låt är uppbyggd och hur man får övergångar att låta bra. Du får lära dig inspelningsteknik, programmet Garageband och andra musikappar. Vi testar på iRig och att dj:a med appar som "djay free" och "pacemaker".

Skapa animerad film

Period 1 och 2
Måndagar klockan 17.45–19.00, årskurs 1–4

Skapa animerad film är en kurs för dig mellan som går i årskurs 1–4. Vi utforskar filmskapande och skapar animerad film med hjälp av surfplattor och tekniken stop-motion. Tillsammans i grupper skapar vi scenografier och figurer till filmerna. När filmmaterialet är färdigt, är det dags för redigering och ljudläggning av filmen.

Lego WeDo 1

Period 1 och 2
Tisdagar klockan 17.45–19.00, årskurs 1–3

Här bygger vi och skapar med Lego. Vi får legot att röra på sig med hjälp av motorer som styrs med hjälp av det program vi har gjort på datorn. Vi använder rörelsesensorer och vippsensorer för att göra det ännu mer spännande.

Robotagility

Period 1
Tisdagar klockan 16.00–17.15, årskurs 4–9

Vi bygger olika robotar och figurer med Lego Mindstorms EV3:a och programmerar dem sedan så att de klarar att åka i olika banor och förbi kluriga hinder som vi designar och bygger.

Lego WeDo 2

Period 1 och 2
Måndagar klockan 16.00–17.15, årskurs 2–4

Vi bygger, utforskar och skapar med Lego WeDo 2.0. Vi får legot att röra på sig med hjälp av motorer som styrs av det program du skapar. Vi använder sensorer för att göra det ännu mer spännande.

Designa, bygg och programmera

Period 1 och 2
Måndagar klockan 17.45–19.00, årskurs 2–4

Tycker du om att klura ut lösningar på problem, designa, bygga, skapa och programmera? I så fall kan den här kursen vara något för dig. Vi undersöker hur man kan bygga konstruktioner med rörliga delar, hur sensorer kan användas och hur vi kan styra dem genom programmering. Det här gör vi genom att använda bland annat Micro:Bits, Lego Spike, Strawbees, Quirkbots och annat spännande som lyser, blinkar, rör sig och kanske låter.

Skapa och designa 2-dimensionellt

Period 2
Tisdagar klockan 16.00–17.15, årskurs 4–9

Vi ritar och designar i Tinkercad och Laserbox. Skär sedan ut i olika material på laserskäraren och utforskar vad som går att göra. Det kanske blir en nyckelring, ett pussel eller något helt annat.

Innovation och design

Period 2
Måndagar klockan 16.00–17.15, årskurs 4–9

Vi funderar på problem som vi stött på hemma, i skolan eller någon annanstans och undersöker om vi kan komma på kluriga lösningar på dem. Vi designar, konstruerar, 3D- modellerar och använder de verktyg och maskineri verkstan som vi behöver för ett kreativt skapande.

Registering och kostnader

Registrera konto

För att kunna ställa sig i kö till någon av kursplatserna, behöver du som målsman registrera ett konto.

Registrera förälder/vårdnadshavarare, StudyAlong webbportallänk till annan webbplats

Kursupplägg

Terminen är uppdelad i två perioder med lite olika kursutbud, period 1: vecka 38-43, period 2: vecka 45-50. Alla kurser har sex sammankomster och en avslutande vernissage samma vecka som sista kurstillfället. Erbjuder vi kursen båda perioderna så blir ansökan automatiskt för båda perioderna och då erbjuder vi plats på någon av dem.

Erbjudande om plats via e-post eller sms

Du ställer ditt barn i kö. Om ditt barn får plats på sökt kurs, så kommer du att få ett erbjudande om platsen via e-post eller sms. Det erbjudandet behöver du tacka ja till.

Avgift

Avgiften för varje kurs är 400 kronor. Vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Anmälan

Du väljer kurs och bokar dig sedan direkt i StudyAlong.

Anmälan, StudyAlong webbportallänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt
Till toppen av sidan