Skriv ut
Dela

Stadsmiljöpriset 2018

Tre kandidater gick till final i årets Stadsmiljöpris och det var upp till Lidingöborna att säga sitt. Vinnaren blev Dalénumkajen.

2018 års finalister till Stadsmiljöpriset: Dalénumkajen, Tåteln 6 och Kvarnlyckan 4


Stadsmiljöpriset delas ut vartannat år och i år var det för tredje gången. Syftet är att uppmärksamma arkitekturens och stadsutvecklingens betydelse för Lidingö.

Under våren kunde Lidingöborna nominera bidrag till tävlingen. En jury valde sedan ut tre finalister med olika uttryck och kvaliteter. Objekten har gemensamt att de är utförda med omsorg om detaljerna och att de alla bidragit på ett positivt sätt till Lidingös stadsmiljö.

2018 års finalister

De tre byggnadsverk som gick till final var:

Dalénumkajen - allmän plats

Tåteln 6 - nybyggt enbostadshus

Kvarnlyckan 4 - renovering av flerbostadshus.

Dalénumkajen vann

444 röster kom in till staden från Lidingöborna under omröstningen, som var öppen under september och fram till den 15 oktober 2018. Av dessa fick Dalénumkajen drygt hälften, 260 stycken.

Vinnaren Dalénumkajen fick ta emot plakett och diplom vid en prisutdelningsceremoni i Lidingö stadsbibliotek den 14 november 2018.

Om Stadsmiljöpriset

På Lidingö finns avtryck av många stora svenska arkitekter, både dåtida och nutida. Lidingö stadsmiljöpris delas ut för att skapa engagemang kring god arkitektur och stadsplanering. Med priset uppmärksammas också arkitekters och enskilda fastighetsägares insatser och deras betydelse för utvecklingen av ett attraktivt Lidingö.

Stadsmiljöpriset delas ut vartannat år och i år blir det för tredje gången. De nominerade bidragen ska ha uppförts eller renoverats de senaste två åren.

Juryn består av

  • miljö- och stadsbyggnadsnämndens ordförande: Fredrik Vinstock
  • en representant från Sveriges arkitekter: Ann Legeby
  • en representant från Lidingö hembygdsförening: Marianne Råberg
  • en erkänd och i dag verksam arkitekt: Fredrik Zachrisson
  • en arkitektstudent från KTH: Buster Rönngren
  • Lidingö stads bygglovchef: Agneta Tarandi

 

Tidigare vinnare. Läktaren på Lidingövallen vann Stadsmiljöpriset 2014 och enbostadshuset Loke vann 2016.

Till toppen av sidan