Skriv ut
Dela

Matavfall

Ett av Lidingö stads miljömål lyder: Minimera matsvinnet och samla in det som blir kvar så att det blir biogas. Om vi hjälps åt kommer rester av kött, fisk, grönsaker, frukt och bröd att bli till miljö- och klimatsmart biogas och biogödsel. Sortera ditt matavfall och du kommer att göra skillnad för miljön på riktigt!

Kärl för matavfall

 Läs om hur vi ser till att  Dina matrester blir biogas.

Hur börjar jag sortera?

Det är både enkelt och roligt att sortera sitt matavfall! Skal och rens åker självklart raka vägen ner i matavfallspåsen. Har maten blivit dålig hamnar även den där förstås. 

Du som bor i småhus kan välja att få hämtning varje eller varannan vecka. Varje vecka kostar 410 kronor per år, medan hämtning varannan vecka är kostnadsfritt.

När du sorterar ut ditt matavfall minskar du samtidigt mängden brännbart hushållsavfall. Det kan vara bra att tänka på när du väljer hur ofta du vill att hushållsavfallet ska hämtas.

Du som bor i småhus* tecknar abonnemang via formulär som du når via länken i inforutan längst ner på sidan. När vi tagit emot din beställning ser vi till att du får hem allt du behöver:

  • ett 140-liters ventilerat brunt kärl
  • specialtillverkade papperspåsar
  • en påshållare som håller papperspåsen ventilerad och torr
  • informationsmaterial som visar dig hur du sorterar

* Vi kan tyvärr inte erbjuda abonnemang matavfallsinsamling till boende på Storholmen.

Matavfallssortering i flerbostadshus

Även du som bor i flerbostadshus kan sortera ut ditt matavfall, men det är fastighetsägaren/styrelsen som fattar beslut som gäller avfallshantering i fastigheten. Tipsa gärna om matavfallssortering för flerbostadshus.

Mer information om matavfall

Information om vad som räknas som matavfall och tips om matavfallssortering hittar du via länkarna längst ner på sidan.  

Beställa fler påsar

Vill du beställa fler matavfallspåsar kontaktar du kundcenter, enklast via vårt beställningsformulär Kontaktuppgifter och länk till formuläret hittar du längst ner på sidan. Det finns även möjlighet att hämta påsar på Stockby Returpark.

Minska matsvinnet

Högsta prioritet är förstås att sluta slänga så mycket mat! Det slängs enorma mängder helt i onödan. Dålig planering och okunskap är två orsaker till slöseriet. Det finns en uppsjö av sajter som ger bättre koll på hur vi får maten att fylla magen istället för soppåsen, till exempel Matsvinnskollenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Konsumentföreningen Stockholm.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Till toppen av sidan