Kompostering

Du kan kompostera både trädgårdsavfall och matavfall. För kompostering av matavfall krävs en anmälan till miljö- och stadsbyggnadsnämnden.

Trädgårdskompost

En trädgårdskompost gör du enkelt av exempelvis kompostgaller. Du kan lägga ner allt avfall som kommer från trädgården, men inte hushållsavfall.  En välskött kompost ska i stort sett inte lukta alls. Kontakta gärna grannen innan du placerar en kompost vid en tomtgräns och placera komposten så att grannen inte störs.

Hushållskompost

Att kompostera matavfall är ett enkelt och bra sätt att nyttja dina matrester och producera din egen jord. Om du inte har användning för jorden kan du i stället lämna ditt matavfall i stadens insamlingssystem.

Innan du anlägger en kompost för hushållsavfall ska du göra en anmälan till miljö- och stadsbyggnadsnämnden. Anmälan är avgiftsfri för en- och tvåfamiljshus.

Behållaren för hushållskompost ska vara tät

Behållaren måste vara tät, det vill säga ha både lock och botten, så att råttor, möss och fåglar inte tar sig in. Under vintern krävs också att behållaren är isolerad, annars kommer förmultningsprocessen inte i gång.

Behållaren bör rymma runt 50 liter hushållsavfall per person.

Vad du kan lägga i hushållskomposten

Du kan kompostera praktiskt taget allt från växt- och djurriket. Undvik däremot att lägga dit aska, dammsugarpåsar, blöjor, vaxat papper och kemikalier. För att undvika att sprida ogräs bör du inte lägga i ogräsplantor i frö eller som gått i blom i komposten.

Lukt

Matavfallet måste hela tiden täckas med strö, exempelvis kompostjord, sågspån eller torvmull, för att undvika dålig lukt och små flugor. Om komposten blir för blöt eller för kompakt kan den börja lukta. Läs om åtgärder i Sörab:s kompostguidelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I en fungerande varmkompost tar processen från avfall till kompostjord mellan åtta och tio månader.

Till toppen av sidan