Skriv ut
Dela

Avfallskvarn

Installation av avfallskvarn beviljas endast i undantagsfall, då avfallet ger ett onödigt slitage på avloppsrören. Kontakta teknik- och fastighetsförvaltningen för prövning.

Avfallskvarn kan monteras under diskbänken och den blir då kopplad till det kommunala avloppssystemet. Avfallskvarnen mal ditt organiska köksavfall och transporteras tillsammans med vatten genom avloppsledningsnätet till reningsverk. Avfallet genomgår där behandling och omvandlas till bland annat biogas och biogödsel. Den gödsel som kommer ut ifrån denna process är inte lika ren som den som framställs genom stadens matavfallsinsamling.

Installation av kvarn

Köksavfallskvarn får endast installeras i undantagsfall och är inte tillåtet i flerbostadshus. Innan en kvarn kan installeras måste den godkännas av Lidingö stad, som då gör en prövning.

Syftet med en prövning är att minimera risken för driftproblem i det allmänna avloppsledningsnätet. Fett från slammet från köksavfallskvarn kan medföra igensatta ledningar och en igensatt avloppsledning kan medföra källaröversvämningar i intilliggande fastigheter.

Detta kan du mala ner i din avfallskvarn

Du kan mala ner organiskt avfall i din kvarn som exempelvis:

  • Skal från frukter, rotfrukter och grönsaker
  • Kaffe- och tesump, inklusive filter 
  • Matrester, både tillagade och råa, av kött, fisk och annat 
  • Äggskal 
  • Hushållspapper och servetter 

Mal inte ner hårda eller sega material så som grova köttben, senor, fiskskinn, majskolvar samt stora mängder fett och deg, eftersom det kan förstöra ledningar och kvarn.

Abonnemang för utsortering av matavfall

Du vet väl om att du även kan teckna matavfallsabonnemang hos oss? Det är en tjänst som du kan välja oavsett om du äger ett flerbostadshus eller småhus. Rester av kött, fisk, grönsaker, frukt och bröd blir kompostjord, biogödsel eller biogas.

Till toppen av sidan