Webb-tv: Samtal om stadsutveckling - Sverigeförhandlingen

Tunnelbana till Lidingö centrum? Se webbinspelningen av mötet Samtal om stadsutveckling från den 15 mars, där vi fokuserade på Sverigeförhandlingen och möjligheten att dra spårtrafik till Lidingö centrum.

Lidingö stad bjöd in Lidingöbor, det lokala näringslivet, lokala politiker och tjänstemän från staden till ett öppet möte för att få mer information om Sverigeförhandlingen.

>> Se webbinspelningen från mötetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Gäst vid detta tillfälle var Hans Rode från Regeringskansliet som berättade mer om vad Sverigeförhandlingen innebär. Medverkade gjorde även bland andra kommunstyrelsens ordförande Anna Rheyneuclaudes Kihlman, oppositionsråd Amelie Tarschys Ingre samt Anna Hadenius, stadsdirektör på Lidingö samt Noah Boivie från Hersby gymnasiums elevkårsstyrelse.

Dessutom gav Miljö- och stadsbyggnadskontoret kort information om stadsutvecklingsprojekten i Lidingö centrum och Högsätra. Vid nästa Samtal om stadsutveckling-möte den 1 september kommer vi att fokusera lite extra mycket på Högsätra.

Moderator var Åsa Julin.

Bakgrund

Sverigeförhandlingen fattade den 8 februari beslut om vilka kommuner som bjuds in till de fortsatta förhandlingarna. I Sverigeförhandlingens uppdrag ingår att förbättra kommunikationerna mellan storstadsregionerna, öka bostadsbyggandet och förbättra kollektivtrafiken i Stockholm, Göteborg och Malmö. Lidingö är en av intressenterna då man från staten vill satsa på en tunnelbaneförbindelse till Lidingö centrum.

Motkravet för att bygga tunnelbana till ön är ett ökat bostadsbyggande och att Lidingö blir medfinansiär tillsammans med staten, landstinget och Stockholm. Sverigeförhandlingens utgångsbud är att det på Lidingö ska byggas 5 900 bostäder fram till år 2035. Storleken på medfinansieringen är inte preciserad ännu, då landstinget ska genomföra ytterligare ekonomiska beräkningar.

Senast i december 2017 ska förhandlingarna vara klara och en slutrapport överlämnas till regeringen.

Mötesserien Samtal om stadsutveckling

Nästa Samtal om stadsutveckling, med fokus på Högsätra
När: Torsdagen den 1 september klockan 18.30-20.00 (Obs: ändrat datum, den 3 maj utgår!)
Var: Lidingö stadshus, Sessionssalen

Välkomna!

Till toppen av sidan