Lättläst

Lättläst

Skriv ut
Dela

Vi häver avrådan från bad vid Käppalabadet

I tisdags fick Lidingö stad veta att flera personer som badat i Käppalabadet fått hudutslag. Som en försiktighetsåtgärd valde vi att avråda från bad. Efter kontakt med de drabbade och med resultat från den senaste vattenprovtagningen häver vi nu denna avrådan. Den troliga orsaken till hudutslagen var toxiner, gifter från algblomning.

Provsvar från vattnet visar inte på några bakterievärden som innebär någon risk för badare.

Bad i sjöar och hav bör dock alltid ske med viss försiktighet. Algblomningen kommer och går och allmänheten bör vara uppmärksam på hur vattnet ser ut. Förutom toxiner finns det alltid bakterier och annat i vattnet, till exempel cerkarier, som kan orsaka besvär som klåda, utslag och mag- och tarmbevär.

Se upp för alger

Bad i sjöar och hav bör dock alltid ske med viss försiktighet. Algblomningen kommer och går och allmänheten bör vara uppmärksam på hur vattnet ser ut.

Bada inte i vatten med synlig algblomning och duscha gärna efter bad. Förutom toxiner och bakterier kan det även finnas cerkarier, mask i larvstadiet, i vattnet. Denna kan orsaka badklåda.

Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens webb.länk till annan webbplats

Miljö- och stadsbyggnadskontoret fortsätter sin ordinarie provtagning på badet, och övriga bad på Lidingö, under hela sommaren. Här hittar du provsvaren.länk till annan webbplats

Här kan du läsa mer om Lidingös badvatten.

Till toppen av sidan