Lättläst

Lättläst

Skriv ut
Dela

Stadsmiljöpriset till Dalénumkajen

Vinnare av årets Stadsmiljöpris är Dalénumkajen. Priset, som delas ut vartannat år, instiftades för att skapa engagemang och intresse för god arkitektur och stadsutveckling.

Dalénumkajen vann Lidingös stadsmiljöpris 2018

”En kaj skapad för möten och rekreation och som relaterar till Lidingös historiska epoker; som skärgårdsmiljö och som industrimiljö. De generösa kajytorna skapar ett nytt och lättillgängligt vattennära stadsrum för vistelse och samvaro. Soltrappor vända mot havet kopplar kajstråket till de något högre liggande gröna och välgestaltade bostadsgårdarna."

Så står det i motiveringen till valet av Dalénumkajen som finalist i och nu mottagare av årets Stadsmiljöpris. Diplom och plakett överlämnades av Fredrik Vinstock, ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden, vid en ceremoni i Lidingö Stadsbibliotek den 14 november.

Bakom Dalénumkajen, soltrapporna och bostadsgårdarna ligger arkitekter från Ramböll, landskapsarkitekten Ulf Nordfjell, byggherren JM AB och entreprenören JM Entreprenad AB.

Priset delades i år ut för tredje gången. Tidigare vinnare är läktaren på Lidingövallen (2014) och bostadshuset Loke (2016). I årets omröstning ställdes Dalénumkajen mot det nybyggda enbostadshuset Tåteln 6 på Norrkroken och Kvarnlyckan på Stockholmsvägen, ett renoverat flerbostadshus från 1911 som tidigare inrymt telegrafstation och postkontor.

Totalt kom 444 röster från Lidingöborna in till staden och av dessa valde drygt hälften, 260 stycken, Dalénumkajen som vinnare.

Till toppen av sidan