Skadade vilda djur i naturen

Ibland händer det att vilda djur eller fåglar blir skadade i naturen och behöver vård för att överleva eller måste avlivas. Här kan du läsa om vart du kan vända dig om du hittar ett skadat eller dött djur. 

Om du hittar ett skadat vilt djur

Om du hittar ett skadat eller dött djur ska du kontakta teknik- och fastighetsförvaltningens kundtjänst. Det gäller även om du råkar köra på en hare, grävling eller räv.
Telefon: 08-731 33 03
E-post kundtjanst.teknik@lidingo.se.
Det gäller helgfri måndag–fredag klockan 08.30–16.00.

Under kvällar, helger och nätter:
kontakta Securitas på telefon: 010-470 56 57.

Om du råkar skada ett vilt djur i trafiken

Om du kör på rådjur, hjort eller älg måste du anmäla det till polisen. Det gäller även om djuret verkar oskadat och försvinner till skogs.

Kontakta polisen på telefon: 112.

Undvik att störa djurungar

Det är inte ovanligt att man hittar djurungar som kan verka övergivna. I de allra flesta fall vet ungens mamma exakt vart ungen är, men har varit tvungen att lämna den en stund. Därför bör man inte betrakta en unge som övergiven såtillvida man inte finner mamman död.

Några korta råd:

  • Låt djurungar vara. En ensam unge är väldigt sällan föräldralös eller övergiven. Honan är troligen i närheten, även om du inte ser henne.
  • Om ditt barn kommer med en upphittad djurunge, be barnet visa var det hittade ungen och sätt sedan ut den där igen så fort som möjligt.
  • Om du hittar ett djur vid till exempel en vägkant kan du flytta det till en säkrare plats i närheten. Honan bryr sig inte om att ungen luktar människa. Hon tar hand om den ändå.
  • Kontakta polisen eller viltrehabiliterare om du är säker på att föräldrarna är döda och ungen verkligen är övergiven – ta inte hand om ungen själv. 

Här kan du läsa råd om fågelungar.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Skydda vilt på ön

Under tiden 1 mars till 20 augusti måste du hålla din hund under extra stor uppsikt när ni är ute i naturen. Detta framgår av paragraf 16 i lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter. Där står att hundar ska hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt.

Lagens syfte är att skydda de vilda djuren, både däggdjur och fåglar, under den mest känsliga tiden när djuren får sina ungar. Varje år hittar vi 3-4 rådjur på Lidingö som har blivit ihjälbitna av hundar eller som vi måste avliva för att de har blivit attackerade av hundar. Dräktiga djur som jagas av hund mister ofta sitt foster på grund av stressen. 

Kontakt

Har du frågor, synpunkter eller vill göra en felanmälan?
Kontakta oss via webbenlänk till annan webbplats

Teknik- och fastighetsförvaltningen
Kundtjänst
Tel: 08-731 33 03
Vardagar: 08.30-16.00
E-tjänster och blanketter

Vi skyddar vilt på ön

Under tiden 1 mars till den 20 augusti måste du hålla din hund under extra stor uppsikt när ni är ute i naturen. Detta för att skydda de vilda djuren under den mest känsliga tiden när djuren får sina ungar. Det gäller all naturmark, även större parker. Läs mer på
Naturvårdsverkets webbplatslänk till annan webbplats.

Till toppen av sidan