Rådjur tjuvskjutet på Långängen

Ett rådjur har olovligen skjutits i naturreservatet Långängen-Elfvik och forslats bort från platsen. Händelsen, som troligen inträffade under natten mot måndag, är polisanmäld.

Spår av blod, en fyrhjuling och släpmärken i snön vittnar om vad som hänt vid en av viltvårdarnas foderplatser på Långängen. Att skjuta vilda djur på Lidingö är olagligt och misstänkt tjuvskytte polisanmäls.

Den anmälan som nu gjorts gäller olovlig jakt, eftersom jakttillstånd saknas och olaga jakt, då det inte är jakttid på rådjur, som kan vara dräktiga.

- Det är stadens viltvårdsgrupp som har uppdraget att sköta viltvård och jakt på ön, ingen annan har jakträtt på stadens mark, säger Lars Heins, förvaltare av stadens naturmark. Vi anmäler jaktbrott systematiskt och kommer nu att skärpa bevakningen.

Jaktbrott kan leda till 4-5 års fängelse, att vapenlicens dras in och att vapen och eventuella fordon som använts tas i beslag.

Ökat tjuvskytte

Olovlig jakt på rådjur har ökat runt storstäderna. Det är oftast ekonomiska intressen som styr, kött av rådjur och hjort  är attraktivt och lätt att sälja vidare.

Rådjur ingår som en naturlig del i öns fauna, och ska vara lätta att se för allmänheten. Staden och viltvårdarna ser till att hålla rådjursstammen på en långsiktigt bra nivå. Viss skyddsjakt behövs för att antalet viltolyckor i trafiken inte ska öka.

Läs mer om viltvård
Så här gör du om kolliderar med viltlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Till toppen av sidan