Lättläst

Lättläst

Skriv ut
Dela

Kottlasjön klarare och renare

Ett år efter behandlingen mot algblomning är Kottlasjöns vatten synbart klarare och vattenkvaliteten bättre än tidigare. 

Det var under några sommarveckor 2017 som sjön  behandlades för att minska mängden tillgängligt fosfor i vattnet. För mycket fosfor kan leda till en ökad mängd växtplankton och blågröna alger (cyanobakterier), som kan vara giftiga.

- Vi  ser nu att behandlingen så här långt gett gott resultat, men vi fortsätter följa upp åtgärden för att se hur varaktig effekten blir, säger stadens projektledare Malin Fransson.

Hur långvarig effekten blir beror bland annat på om fosfor tillförs utifrån. Staden kontrollerar löpande att inga avsloppsutsläpp kommer ut i sjön av misstag och att utsläpp av dagvatten renas på ett bra sätt. Fosfor kan också komma ut i sjön via åkrar, hagar och gräsmattor som gödslas. Här kan närboende bidra till att hålla nere fosforutsläppen.

Kottlasjön en juvel

Under den varma sommaren har sjön varit full av badgäster. Fredrik Stenberg är en av dem.

- Jag har badat i Kottlasjön sedan jag var liten och så rent och klart som vattnet är nu har jag aldrig upplevt det. Trots att vattnet varit så varmt som 28 grader har jag inte sett skymten av alger, tvärtom är det så klart att jag ser abborrarna runt benen på mig.

Fredrik brukar svalka sig i sjön efter en löptur eller starta dagen med ett morgondopp.
- På morgonen är det lugnt och stilla och platsen är vacker som en tavla. Kottlasjön är en juvel och jag känner mig lycklig och priviligerad som få börja dagen på det sättet, tillägger han.

Växtligheten berikar

Bottenväxter har i det klarare vattnet ökat och växt till sig, vilket märks tyligt i sjön. Det är bra för djurlivet i sjön och en förutsättning för biologisk mångfald. Flera badgäster har hört av sig till staden och önskat mindre växtlighet. Staden vill dock inte klippa bort för mycket växter innan utvärderingen av förra årets åtgärder är klar.  

-  Under sommaren har vi klippt bort vattenväxter vid badplatserna men inte i sjön för övrigt. Näckrosorna skyddar solstrålarna från att nå ner till botten och förhindrar plankton och alger att växa, säger Malin Fransson. 

Till toppen av sidan