Lättläst

Lättläst

Skriv ut
Dela

Första stenen lagd för ungdomsbostäder i Larsberg

På onsdagen markerades byggstarten för ungdomsbostäderna i Larsberg vid en ceremoni där den första murstenen las till U25, som huset kallas.

Kommunstyrelsens ordförande Anna Rheyneuclaudes (i mitten) lägger första tegelstenen till U25 tillsammans med John Mattsons vd Siv Malmgren och Sernekes vd Daniel Åstenius.

Nu påbörjas bygget av 74 små hyresrätter för unga mellan 18 och 25 år. Huset kallas U25 och ligger på Agavägen vid Larsbergs centrum.

Byggprojektet invigdes vid en ceremoni vid byggplatsen den 13 juni när kommunstyrelsens ordförande Anna Rheyneuclaudes tillsammans med John Mattsons vd Siv Malmgren och Sernekes vd Daniel Åstenius la första tegelstenen till byggprojektet.

- Lidingö stad och John Mattson har tillsammans drivit detta projekt för att bidra till att Lidingöungdomar och andra unga i bostadskön ska hitta sitt första boende, säger Anna Rheyneuclaudes.

Snabb process

Bostadsprojektet är en del i arbetet med att skapa fler mindre och prisvärda hyreslägenheter på ön. Projektets snabba takt  - från beslut om planuppdrag till en antagen detaljplan som vunnit laga kraft på mindre än ett år - är en stor fördel med tanke på dagens bostadsbrist för ungdomar.

Inflyttningsstart 2019

Den 25 april beviljade miljö- och stadsbyggnadsnämnden bygglov för huset. Lägenheterna är främst i storlekarna ett och två rum och kök, och planeras vara klara för att påbörja inflyttning under senhösten 2019.

70% av bostäderna ska hyras ut till unga vuxna som är mantalsskrivna på Lidingö sedan minst 6 månader och står i kö hos Bostadsförmedlingen, och resten till ungdomar från övriga Storstockholm som står i Bostadsförmedlingens kö.

 

Byggplatsen för U25, sedd från Larsberg mot Agavägen.


Det tilltänkta huset till vänster, sett från Agavägen. Befintligt hus till höger. Illustration: Scheiwiller Svensson Arkitektkontor

Till toppen av sidan