Fågelinfluensan åter i Sverige

Fågelinfluensan har under hösten cirkulerat i Europa och har nu påvisats i Danmark och under onsdagen den 23 november även i södra Sverige. Med anledning av detta har Jordbruksverket höjt skyddsnivån för fåglar i hela Sverige.

Fågelinfluensa har konstaterats på två platser i Skåne. Det ena fallet gäller en vild fågel, en knipa, som påträffats i Vellinge kommun och som bekräftats bära på fågelinfluensa av typen H5N8.

Det andra fallet gäller en värphönsbesättning utanför Helsingborg som är smittad med influensavirus H5. SVA arbetar vidare med att analysera exakt vilken typ av smitta det handlar om.

Viruset har aldrig smittat till människa

– Fågelinfluensa av typen H5N8 har aldrig smittat till människa. Men det finns alltid goda skäl att vara försiktig vid eventuell kontakt med döda fåglar och djur som man hittar i naturen eftersom de även kan bära på andra smittor, säger Anders Wallensten vid Folkhälsomyndigheten.

Livsmedelsverket bedömer att det inte finns någon risk att smittas av att äta ägg eller kyckling.

Hur skyddar jag mina tamfåglar?

Det är viktigt att följa och vid behov stärka ordinarie smittskyddsrutiner. För hobbydjur får man anpassa rutinerna efter de förutsättningar man har, men principen är att minimera risk för direkt och indirekt kontakt med vilda fåglar och deras träck.

Mer information om hur du skyddar dina fåglarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fågelinfluensa lyder under epizootilagen. En djurägare som misstänker fågelinfluensa måste kontakta veterinär som i sin tur måste rapportera misstanke om fågelinfluensa till länsveterinären och Jordbruksverket.

Fågelinfluensa drabbar framförallt sjöfåglar. Om du hittar flera döda sjöfåglar kan du rapportera det till SVA (018-67 40 00 eller vilt@sva.se) som då kan bedöma om fåglarna ska tas in för provtagning och obduktion.

Följ utvecklingen och se information på Jordbruksverkets hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Till toppen av sidan