Död svan hade fågelinfluensa

Den svan som konstaterats med fågelinfluensa återfanns inte på Lidingö som tidigare uppgetts, utan på Skeppsbron i Stockholm. Det var felaktig information från länsveterinären som gjorde att fyndplatserna blandades ihop. Staden vill ändå göra allmänheten uppmärksam på att fågelinfluensa är konstaterad inom länet.

En död svan, som hittades av en privatperson, på Skeppsbron har analyserats vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Svanen visade sig bära på fågelinfluensavirus.

Viruset har aldrig smittat en människa

Den typen av fågelinfluensavirus, H5N8, som nu cirkulerar hos såväl vilda som tama fåglar i Europa och i Sverige har aldrig smittat till människa. Det finns inte heller några rapporter att katter eller hundar har smittats.

Skydda tamfåglar

Jordbruksverket höjde skyddsnivån för fågelbesättningar i hela landet i höstas. Det innebär i korthet att alla fjäderfän ska hållas inomhus för att skydda dem från virus. Vad som gäller för just dina fåglar kan du läsa mer om på Jordbruksverkets webbplats.

Mer information om hur du skyddar dina tama fåglarlänk till annan webbplats

Om du hittar en död fågel

Rör helst aldrig döda fåglar. Om du måste flytta på fågeln, se till att bära skyddshandskar. Om du hittar flera döda sjöfåglar kan du rapportera det till SVA (018-67 40 00 eller vilt@sva.se) som då kan bedöma om fåglarna ska tas in för provtagning och obduktion.

Anmäl om du har fjäderfän

Har du hobbyhöns i detaljplanelagt område ska du anmäla det till miljö- och stadsbyggnadskontoret, tel 08- 731 33 22.

Bakgrund

Den nuvarande fågelinfluensan H5N8 upptäcktes i Sverige hösten 2016. Sedan dess har en värphönsbesättning i Skåne smittats, ett fall på Muskö i Stockholms skärgård upptäckts och en mindre hobbybesättning på Utö smittats. Dessutom har ett 20-tal vilda fåglar påträffats smittade.

Håll dig uppdaterad om utvecklingen på:

Jordbruksverketlänk till annan webbplats

Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats

Statens veterinärmedicinska anstaltlänk till annan webbplats

Kontakt

Kontaktperson
Miljöchef Catarina Kvarnmalm, tel 08-731 33 26.

Till toppen av sidan