Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Färre tungmetaller i kallsupen

Var tvättar du din bil? Det händer att det görs på tomten eller gatan - men inte vill du väl bada i bilsmuts i sommar? Tvättvattnet går nämligen inte till Käppalaverket utan släpps ut orenat med gifter och allt i vår fina miljö på Lidingö.

Tungmetaller och gifter sprids med vattnet i Lidingös natur - så tvätta gärna bilen i tvättanläggning där vattnet tas om hand och renas innan det släpps ut.

Nu på våren vill många göra ren bilen från vintersmuts – och det är inte ovanligt att det görs på uppfarten eller på gatan. Men när du tvättar din bil lossnar föroreningar som tungmetaller, olja, asfaltrester och kemikalier från bilvårdsmedel, som sedan hamnar i tvättvattnet.

Går ut orenat - inte till Käppalaverket

Om du tvättar bilen eller bildäck utomhus går vattnet inte till Käppalaverket som många tror, utan det rinner orenat ut i närmsta lokala gatubrunn, bäck, sjö, havsvik eller ner i grundvattnet på Lidingö - till natur, växter och djur, dricksvattentäkter och badvatten - med gifter och allt. Och du skulle väl inte vilja dricka eller bada i din bils smuts?

Tvätta därför gärna din bil i en tvättanläggning med oljeavskiljare och andra reningssystem där vattnet tas om hand och renas innan det släpps ut i naturen och havet igen. Tack för att du tänker på miljön på ön!

Mer information
Till toppen av sidan