SFI - svenska för invandrare

Du som bor på Lidingö, har ett annat modersmål och vill lära dig svenska är välkommen att studera svenska för invandrare (SFI) hos oss. Du bestämmer själv om du vill studera på dagen eller på kvällen.

Elev under lektion på Vuxenutbildningen.

För att kunna läsa SFI på Lidingö behöver du vara folkbokförd på ön och vara minst 16 år gammal. De behöver även ha ett tiosiffrigt personnummer eller samordningsnummer (EU medborgare).

Ansökan – SFI

Du ansöker i vår kurskatalog som finns på en annan webbplats. Efter att du skickat ansökan får du information om kursstart till din e-post. Du har rätt att starta SFI inom tre månader, men vi jobbar för att du inte ska behöva vänta mer än fyra veckor.

Du som har utbildning sedan tidigare ska skicka dina betyg till UHR (Universitet och högskolerådet).

Ansök till SFI, Vuxenutbildningens kurskataloglänk till annan webbplats

Vill du ha hjälp att anmäla dig till SFI är du välkommen att besöka Lidingö vuxenutbildning på Läroverksvägen 58. Om du är folkbokförd i en annan kommun och vill studera via Lidingö vuxenutbildning är du välkommen att mejla till oss.

Tillsammans skapar vi din studieplan

Alla elever på vuxenutbilningen ska ha en studieplan. Studieplanen innehåller bland annat vad du ska läsa, målet med dina studier samt hur du ska komma dit. Din ansökan är en första del av din studieplan, som du sedan utvecklar tillsammans med studie-och yrkesvägledarna.

Kurser på olika nivåer

SFI erbjuder fyra kurser och tre utbildningsspår. Vilken kurs och vilket spår du ska gå bestäms av skolan utifrån din tidigare utbildning och erfarenhet. Vi börjar med en introduktionskurs där du lär dig grunderna i svenska. Efter introduktionskursen placeras du i lämplig grupp. Du skriver ett prov och får betyg efter varje kurs.

Efter SFI finns många kurser att välja mellan

Svenska som andraspråk, grund, finns i fyra olika nivåer. Vilken kurs du ska starta bestäms utifrån dina SFI-betyg eller annan erfarenhet. Vi erbjuder även kurser i andra ämnen på grundläggande nivå om du vill läsa annat.

För dig som vill läsa på gymnasial nivå finns svenska som andraspråk, yrkeskurser, behörighetsgivande kurser och teoretiska gymnasiekurser.

Till toppen av sidan