Skriv ut
Dela

Rudboda satsar på hälsan

Lidingö strävar efter att vara hälsans ö och Rudboda skola går i kommunens linje med utökat fokus på rörelse och just hälsa.
− Att vi bor på hälsans ö och att vår skola har en fantastisk utomhusmiljö talar ju för att en målsättning bör vara hälsa och rörelse i Rudboda skola, säger rektor Helen Delin Lachmann.

Som ett led i satsningen har Rudboda anställt Linnea Lundin, behörig lärare i idrott och hälsa. Därmed har skolan tre yrkesverksamma idrottslärare. Under läsåret 2017/18 så utökas idrottslektionerna med två 30-minuterstillfällen vilken innebär att årskurs 4-6 har fyra idrottslektioner i veckan.
− Lågstadiet kommer att arbeta aktivt med rörelse och hälsa inom ordinarie tidsram som exempelvis återkommande rörelsepauser. Inom lågstadiet är fritidspersonalen viktiga för aktiva raster och friluftsaktiviteter. Samtliga lärare ska också få möjlighet till kompetensutveckling inom utomhuspedagogik för mer aktiva lektioner utomhus, säger Helen.

Rudboda skolas fritidsklubb, för elever i årskurs 4-6, har precis grundat en löpargrupp där elever och personal avslutar veckan med att springa tre kilometer tillsammans. Träningen kan delvis ses som en uppladdning för Lidingöloppet som äger rum 23 och 24 september men också för det nyinstiftade Klubbenloppet 15 september.
− Det viktigaste är såklart att så många som möjligt deltar för att det är kul och inte för att vinna. Alla får springa i sin egen takt, säger Fredrik Persson, en av initiativtagarna som arbetar på Klubben.

Helen Delin Lachmann hänvisar till aktuell forskning i skolans strävan efter att bli mer hälsosam.
− Med hjälp av dagens teknik har man kunnat påvisa det som många av oss länge trott, att fysiskt aktivitet förbättrar både fysisk och psykisk hälsa. Att fysisk aktivitet utvecklar hjärnan och skapar goda förutsättningar för att både koncentrera sig och lära sig nya saker. Som Anders Hansen (läkare på Karolinska) skriver i sin bok Hjärnstark: ”Det finns få saker som är så viktiga för hjärnan som att du rör på dig. Det påverkar koncentration, minne, kreativitet och stresstålighet. Faktum är att fysisk aktivitet till och med verkar öka din intelligens.
Han skriver också att förvånande nog så verkar hjärnan vara det organ som utvecklas mest av just fysisk aktivitet. Den här vetskapen vill vi i skolan naturligtvis använda oss av i vår strävan att alla elever får möjlighet att utvecklas optimalt.

Mer information

Lidingös hälsoprofil skapades redan i början av 1900-talet. Ön marknadsfördes då som en hälsosam plats med frisk luft, som erbjöd goda möjligheter till friluftsliv och rekreation.
Källa: Lidingö Stadlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Till toppen av sidan