Skriv ut
Dela

Filmprojekt "Historieupplevarna"

Årskurs 6 har under en sjuveckorsperiod arbetat intensivt med ett stort ämnesövergripande historieprojekt, där svenska, So och Bild har inkluderats, som nu äntligen är klart och resultat blev en riktig succé!

Tack vare ansökta pengar genom Skapande skola, en del av Statens Kulturråd, har klasserna fått möjlighet att arbeta tillsammans med koreograf och filmteam. Temat för projektet har varit Stormaktstiden och syftet var att gestalta olika historiska händelser och personer från den tidsperioden. Eleverna har varit delaktiga i hela processen och fått testa en mängd nya arbetssätt. Arbetet började med att reda ut vad Stormaktstiden egentligen innebar och skapa en helhetsbild av tidslinjen för att följas av att eleverna i mindre grupper fick välja varsin händelse eller person som de ville försöka gestalta. Manus skrevs, repetitionerna startade och eleverna fick även i uppdrag att reflektera över hur de tror livet såg ut för en 12-åring under Stormaktstiden. I bilden började arbetet med att skapa kulisser fyllda med detaljer som stämmer med tidsepoken som kunde användas i programmet Greenscreen. Tillsammans med en koreograf fick eleverna möjlighet att utveckla och lära sig hur man med dans och rörelser kan gestalta känslor och hur man med dans kan gestalta stora historiska händelser så som Stockholms blodbad och Slaget vid Lützen. Slutligen var eleverna dessutom även delaktiga vid själva filmskapandet! Förutom att agera framför kameran, klädda i tidsenliga kostymer hyrda från SVT:s kostymförråd, var eleverna delaktiga och ansvariga för att delvis filma och sedan även att redigera och klippa filmen. 

Efter långa veckor med mycket slit och uppoffrande från både elever och lärare var det äntligen dags för den stora filmpremiären! Eleverna var först ut och såg den på skoltid med "röda-mattan-tema" och slutligen var även alla föräldrar och vårdnadshavare inbjudna på en filmvisning. Föräldravisningen slutade med stående applåder...! 

Just nu förhandlas det med eleverna att låta fler få se filmen men tyvärr är många av eleverna lite blyga inför tanken att utomstående ska få se den. Men förhoppningvis dyker den upp även här sinom tid...

Till toppen av sidan