Skriv ut
Dela

Äventyrsskola för Bodals elever

I början på september var eleverna i årskurs 9 på äventyrsskola i norra Värmland.

Evenemanget är en del i skolans friluftsprofil. Syftet är att skapa undervisning som är både verklighetsförankrad och spännande. Eleverna åkte till byn Långflon med fyra invånare. Byn är Värmlands nordligaste och ligger vid Norgegränsen i Torsby kommun.

- Trots mycket regn blev det ett lyckat läger, säger Anna Hjärne, lärare i årskurs 4-9. Eleverna sov ute i tält, lagade sin egen mat och diskade efter sig. De fick träna på att sätta upp tält i full storm med hjälp av en inhyrd snökanon.

Under veckan varvades undervisning i allemansrätt, hållbar utveckling och entreprenörskap med praktisk träning i paddling, vandring, orientering och ledarskap. Eleverna fick lektioner i samhällsekonomi, gränshandel, skogsbruk och rovdjurslära.

- Eleverna i klassen har kommit varandra närmare, säger Johan Wirstedt, mentor och so-lärare som också var med på resan. Gruppens dynamik har förändrats och de har lättare för att samarbeta med varandra nu.

Nya upplevelser för eleverna

- Lägret har gett eleverna många nya upplevelser och insikter, säger Johan Wirstedt. En del hade aldrig sovit i tält tidigare, tagit ansvar för matlagning, varit Norge eller förstått hur ett vattenkraftverk fungerar.

Samtidigt har föreläsningar och studiebesök konsekvent utgått från grundskolans läroplan och de förmågor eleverna ska utveckla i respektive skolämnen.

- Nu har vi på Bodal inlett en kontakt med en skola i norska Trysil, och vi hoppas det ska leda till samarbete mellan skolorna.

Till toppen av sidan