Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Skärsätra skola firade Lidingös nobelpristagare

Många av Lidingös kommunala skolor firade Nobelpriset i går. Extra festligt blev det på Skärsätra skola som fick besök av Göran Dalén, nobelpristagaren och uppfinnaren Gustaf Daléns barnbarn.

Ebba Dalén har precis tänt gasen i klippapparaten samtidigt som Göran Dalén berättar om Gustaf Daléns uppfinning.

Ebba Dalén har precis tänt gasen i klippapparaten samtidigt som Göran Dalén berättar om Gustaf Daléns uppfinning.

På Nobeldagen uppmärksammade Skärsätra skola alla de kreativa innovatörer och pristagare från när och fjärran som igår och tidigare har tilldelats Nobelpriset. Man firade bland annat med en Nobellunch där många av eleverna fick berätta och lära om flera pristagare.

Nobelpris för fyrar

Dagen till ära fick också Skärsätras elever besök av Göran Dalén, Nobelpristagaren Gustaf Daléns barnbarn. Han berättade om och demonstrerade klippapparaten som används i fyrar- en av alla Gustaf Daléns innovationer. Gustaf Dalén fick Nobelpriset 1912 för en kombination av totalt fyra uppfinningar, alla kopplade till fyrar. Uppfinningarna handlade om självverkande regulatorer som i kombination med gasaccumulatorer används till belysning av fyrar och lysbojar.

Tekniken har använts för att lysa upp många av världens alla fyrar och har bidragit till att göra haven säkrare. I dag har dock många fyrar lampor som drivs av solceller för att man ska slippa använda gas eftersom det finns en explosionsrisk.

Två av Gustaf Daléns barnbarns barnbarn, Göran och hans brors barnbarn Sigge och Ebba, som är elever på skolan, berättade också om Gustafs liv och uppfinningar.

Till toppen av sidan