Lösning på sladdtrassel får innovationspris
Lidingö har många kreativa och uppfinningsrika barn och ungdomar. Det visar sig varje år genom Innovationsveckan, så även i år. Drygt 50 innovationer på temat ”gör livet enklare för någon annan” skickades in till juryn och nu har ett vinnande bidrag utsetts.

Brukar du störa dig på för korta elsladdar eller sladdar som trasslar in sig i varandra och skapar oreda? Det gjorde Hersbyeleverna Oscar, Olga, William och Filippa. För att råda bot på det slog de sina kloka huvuden ihop och skapade PowerCord. En finurlig uppfinning som ger längre elsladdar och tar bort trassel. För sin uppfinning får de nu Innovationsveckans pris.
- Vi är jätteglada att vi vunnit det här priset. Genom vår idé slipper man för korta sladdar och trassel. Vår produkt är ett kombinerat eluttag och förlängningssladd som går att dra ut ur väggen och sen sätta tillbaka igen. På så sätt får sladden rätt längd och så slipper man också massa sladdar liggandes på golvet när man inte behöver dem, säger Filippa från klass SA21A på Hersby gymnasium.
Gör vardagen enklare
Under några månader har barn och elever i de kommunala verksamheterna på Lidingö jobbat med innovationer till Innovationsveckan. Årets tema handlade om att göra vardagen enklare för någon annan. Deltagarna har tagit fram olika idéer och smarta lösningar på problem vi möter i vardagen och hur vi kan förenkla för oss. Av drygt 50 inkomna bidrag valde juryn ut tio finalister som tävlade om Innovationsveckans vandringspris Glödlampan.
- Vilka kreativa och innovativa elever vi har på Lidingö! Vi fick många spännande bidrag. I sann Gustaf Dalén-anda vann de fyra Hersbyeleverna Innovationsveckans tävling med sin smått genialiska lösning på irriterande sladdtrassel. Kombinerat med Hersbys entreprenörskapsfokus lovar det gott för våra elevers framtid, säger Suzanne Liljegren (L), utbildningsnämndens ordförande.
Hedersutnämnande till förskolan
I år delas även ett hedersutnämnande ut till Hersby förskola och Torsviks förskola. De får det för sin gemensamma idé om att skapa ”Cirkulationsbiblioteket” utanför varje förskola, där vem som helst i samhället kan bidra med en bok eller låna en bok. Allt för att göra böcker lättillgängliga för barnen i deras vardag.
Årets jury
Årets jury bestod av juryordförande Fia Juréen, KomTek, Suzanne Liljegren (L) utbildningsnämndens ordförande, Ulrika Strandberg, förvaltningschef lärande- och kulturförvaltning och Jan-Erik Nowacki, ordförande i Svenska Uppfinnareföreningen.
Juryns motivering till PowerCord:
Med en innovativ korsbefruktning av en dammsugarvinda, ett eluttag och förlängningssladdar löser ”The Power Cord” vardagens problem med trassliga elsladdar. Ni har tagit höjd för problem med slitage och säkerhet och skapat en uppfinning som gör stor nytta i hemmet och på arbetsplatsen där det ofta finns massor av sladdar som gärna trasslar ihop sig.
Övriga finalister:
App Your Rutines – Källängen åk 4
Bestickhållaren – Rudboda åk 5
Cirkulationsbibliotek – Torsvik och Hersby förskolor
Hjälparklon - Rudboda åk 5
Klistersprayen - Källängen åk 4
Kurator Appen - Rudboda åk 5
Minska Matsvinnet – Hersby gymnasium
Mobilskydd Magnetring - Källängen åk 4
VeGo – Hersby gymnasium
Om Innovationsveckan
Innovationsveckan anordnas en gång om året i de kommunala verksamheterna. Syftet med Innovationsveckan är att inspirera och utmana unga att skapa innovationer som kan förändra vår omgivning. Ambitionen är att ge barn, elever och pedagoger möjligheten att arbeta tillsammans i kreativa processer för att skapa en meningsfull och miljösmart framtid utifrån ett givet tema. Lösningarna ska vara hållbara och innovativa och digital teknik skall användas antingen i den innovation eleverna skapar eller i deras presentationer.