Skriv ut
Dela

Lidingö klättrar i skolranking 

Varje år utser Lärarförbundet Sveriges bästa skolkommuner. En rolig nyhet i årets ranking är att Lidingö knep förstaplatsen när det gäller ”Andel godkända i alla ämnen i årskurs 9” efter att under några år ha legat på tredje plats. Dessutom rankas Lidingö högt när det gäller andel elever som uppnår högskolebehörighet och högre lärarlöner. 

Lärarförbundet har utsett Sveriges bästa skolkommuner. I den totala rankingen hamnar Lidingö på plats 103 av landets 290 kommuner och klättrar därmed 9 placeringar sen förra året. När det gäller meritvärde i årskurs 9 hamnar Lidingö på tredje plats i Sverige. Dessutom har Lidingö en hög andel elever som uppnår högskolebehörighet och i år har kommunen, med sin femteplats, hämtat igen och förbättrat resultatet från 2017 då kommunen halkade ner från plats 7 till plats 12.

-Vi fokuserar på att ha Sveriges högsta meritvärde i årskurs 9 (3:e plats), att alla elever ska gå ut med minst godkänt i alla ämnen i årskurs 9 (1:a plats), fokus på bra lärarlöner (9:e plats) samt att våra elever ska bli behöriga till högre utbildning efter gymnasist (5:e plats). Genom ett bra samarbete och en löpande dialog är staden numera även en bättre avtalspart (18:e plats), säger Hans Barje, utbildningsnämndens ordförande.

Inom kriterierna utbildade lärare, lön och lärartäthet har Lidingö förbättrat resultaten. Kommunen har exempelvis på två år klättrat från plats 67 till plats 9 när det gäller lärarlöner. Dock har Lidingö fortfarande utmaningar gällande kriterier som resurser, lärartäthet, utbildade lärare och lärares sjukfrånvaro.

-De fina placeringarna i vissa kriterier och förbättringarna i rankingen i andra visar på att det vi gör ger effekt. Men det här är ett långsiktigt arbete där lärande- och kulturförvaltningen arbetar aktivt med att vara en attraktiv arbetsgivare, säger Tapio Liimatainen, biträdande förvaltningschef på lärande- och kulturförvaltningen.
- När det gäller den försämrade rankingen för sjukfrånvaro måste vi titta på de bakomliggande orsakerna. Sjuktalsprojektet som genomfördes i förskolan med stor framgång bör eventuellt testas i skolan också för att komma till rätta med de sviktande siffrorna, säger Tapio.

Lärarförbundets ranking Sveriges bästa skolkommun bygger på 13 olika kriterier och är en av flera mätningar som kan användas vid utvecklingsarbete.

Länk till hela rankingen på Lärarförbundets hemsidalänk till annan webbplats.

Till toppen av sidan