Skriv ut
Dela

Kreativa lösningar på Innovationsmässan

Runt 600 besökare och tretton utställare samlades i Hersbyhallen den 25 oktober för att vara med på årets Innovationsmässa som avslutade Innovationsveckan. Idrottshallen var full av nya spännande uppfinningar och smarta innovativa lösningar skapade av barn och elever med en hållbar framtid i fokus.

Under hösten har många barn och elever i de kommunala verksamheterna på Lidingö jobbat kring temat hållbar stadsutveckling med inriktning på mötesplatser. Syftet har varit att eleverna ska inspireras till att skapa och förändra sin omgivning med en hållbar och miljösmart framtid i fokus.

Den 25 oktober var det så dags för deltagarna att ställa ut och presentera sina innovationer för besökare på Innovationsmässan. Eleverna har tagit fram olika idéer och smarta lösningar utifrån frågeställningar som vad en bra mötesplats är och hur man skapar en plats där personer i olika åldrar, med olika intressen och förutsättningar kan och vill mötas.

Lösningarna som barnen och eleverna kommer fram till ska vara hållbara och innovativa. Digitala verktyg ska användas antingen i den mötesplats som skapas av deltagarna eller i deras presentationer.

Innovativa och kreativa idéer

Det fanns verkligen ingen hejd på kreativiteten bland årets utställare – nya idéer om hur området kring Kottlasjöns badstrand kan se ut, ett it-centrum, ett hantverkscafé, drönare som rensar luften från koldioxid, ett smart system där du får bussbiljett, tågbiljett eller hotellövernattning i utbyte mot dina sopor är några exempel på vad barnen jobbat fram.

– Årets mässa överträffade alla våra förväntningar. Det var många kreativa, intressanta och tankeväckande idéer som visades upp och det var härligt att se när eleverna med stolthet och engagemang berättade om sina projekt, säger Stina Jaensson, miljösamordnare och projektledare Innovationsveckan.

Många besökare och juryn var på plats

Hersbyhallen var fylld av besökare. Det var drygt 600 personer som med nyfikenhet tog del av elevernas presentationer. Även årets jury kunde skymtas där de gick omkring och fick lära sig mer om vad eleverna skapat och hur de tänkt genom processen. Alla som deltar i mässan tävlar om Lidingö stads pris för miljösmarta innovationer och vinnarna kommer att presenteras under fredagen.

– Innovationsveckan och mässan gör att barn och elever sätter in miljöfrågor i en kontext och får arbeta framåtriktat med lösningar, så jag hoppas Innovationsveckan kan återkomma nästa år igen, säger Stina Jaensson.

Till toppen av sidan