Läget på Lidingö med anledning av covid-19
Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Inget traditionellt studentfirande för gymnasiet

De kommunala gymnasieskolorna i Stockholms län samt Håbo kommun ställer in allt traditionellt studentfirande i form av utspring, stora samlingar på skolgården och flakåkning i skolornas regi. Det är följden av ett gemensamt beslut som utbildningscheferna i länet har fattat.

Bakgrunden är att gymnasieskolorna bedömer att ett traditionellt firande inte kan arrangeras utan risk för smittspridning av Covid-19. Sedan den 18 mars har gymnasieskolorna haft distansundervisning i syfte att minska smittspridningen i samhället. Utöver det finns rekommendationer om att minimera sociala kontakter och förbud mot folksamlingar över 50 personer.

- Hur tråkigt det än är för årets studenter, så finns tyvärr ingen möjlighet att arrangera ett traditionellt studentfirande och samtidigt följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Därför ser vi ingen annan utväg än att ställa om studentfirandet för att fira på andra sätt än så som det brukar se ut, säger Peter Lyth, gymnasiedirektör i Stockholms stad.

Gemensamt beslut i regionen

Det gemensamma beslutet har fattats av alla kommuner som ingår i den regionala gymnasieregionen och omfattar både kommunala gymnasieskolor och gymnasiesärskolor.

- Det känns naturligtvis fruktansvärt tråkigt att vi inte kan ha ett traditionellt firande på Hersby gymnasium i år. Det här är en stor dag som eleverna längtat efter mycket länge och som vi alla sett framemot med glädje. I och med att våra ungdomar går i skolor utspritt runt om i länet blir det dock tydligt för elever, vårdnadshavare och elever när alla skolor i regionen gör likadant, säger Johan Skofteröd chef för lärande- och kulturförvaltningen i Lidingö stad.

Alternativt firande

Flera kommuner tittar nu på om det går att ordna någon alternativ form av avslutningsceremoni.

- För Hersbys del tittar vi på om det exempelvis går att genomföra en betygsutdelning i enkel form där eleverna delas upp i små grupper utspritt över flera dagar eller om ett avsked från klassen skulle kunna ske digitalt. Ytterst handlar det i så fall om att hitta lösningar som följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, så att vi inte bidrar till smittspridningen i samhället, men ändå med hänsyn till elevernas önskan om att avsluta sin gymnasietid på ett värdigt sätt, säger Patrik Nimmerstam, rektor för Hersby gymnasium.

Till toppen av sidan