Hersby gymnasium uppmärksammar mänskliga rättigheter
Hersby gymnasiums vecka för mänskliga rättigheter och medmänskliga skyldigheter är i full gång. Under hela veckan pågår en mängd olika aktiviteter på skolan med koppling till ämnet och eleverna själva har varit delaktiga i utformandet av programmet.

Under måndagen inleddes Hersby gymnasiums vecka för mänskliga rättigheter och medmänskliga skyldigheter. Först ut bland alla aktiviteter som arrangeras under veckan var Hersbys allra första Pridedag med bland annat panelsamtal kring HBTQ+-frågor.
– Det är otroligt kul att se Hersbys utveckling till att faktiskt dedicera en hel dag åt frågorna kring HBTQ+. Vi måste alla stå upp för det som är rätt och inte vika när det kommer till de här viktiga frågeställningarna. Det handlar om att lära sig mer om mänskliga rättigheter och skyldigheter, hur vi är med varandra, säger Philip Maras som leder Pridekommittén.
På tisdag besöker författaren och journalisten Martin Schibbye skolan för att prata om yttrandefrihet, frihet och ofrihet. Han kommer även att berätta om sin tid i fångenskap i Etiopien under en reportageresa 2011.
Den ideella organisationen Nema Problema, som jobbar med att skapa möten mellan nya och etablerade i Sverige, kommer till Hersby på onsdag för en fartfylld föreläsning om integration.
Projekt i samarbete med Raoul Wallenberg Academy
På torsdag invigs den svarta kub som Hersby gymnasium fått uppställd på skolan inom ramen för Kuben-projektet Varje människa kan göra skillnad som drivs i samarbete med Raoul Wallenberg Academy. Det blir konsert med elevernas egna sånger för mänskliga rättigheter, tal av elever och utbildningsnämndens ordförande Amélie Tarschys Ingre och gemensamma aktiviteter på skolgården.
30 svarta kuber i stål, en för varje mänsklig rättighet, ska stödja skolor runt om i Sverige i arbetet med deras övergripande demokrati- och värdegrundsuppdrag samtidigt som eleverna uppmuntras att själva göra skillnad.
– Hersby gymnasiums ambition är att utbilda världsmedborgare med kompetenser och förmågor som gör skillnad i vardagen och inte bara gör avtryck utan gör positiva avtryck i dagens och morgondagens globaliserade värld. Då är kubprogrammet ett optimalt projekt. Med den stora, svarta kuben fysiskt placerad på skolgården, kan vi inte väja för mänskliga rättigheter. Arbetet inkluderar alla på skolan, även elevhälsa och kuratorer, säger Amanda Hurst, rektor på Hersby gymnasium.
Rätten att inte diskrimineras
Hersby gymnasium har i år tilldelats artikel 2 i FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna, Rätten att inte diskrimineras, och hela läsåret har elever och personal tillsammans arbetat kring detta tema. Nu blir skolan och kuben på skolgården utställningslokal för att visa upp allt som har skapats under läsåret!
Ta en fika och bidra till Fredagsfemman
Veckan avslutas med ett utomhuscafé på skolgården dit alla är välkomna mellan klockan 12.00-15.00 för en fika som kostar en femma. Skolans bibliotekarie har högläsning vid kuben och musikeleverna bjuder på unplugged underhållning i gräset. Pengarna från fikaförsäljningen går till Hersbys biståndsprojekt Fredagsfemman där barn och unga ute i världen får hjälp med utbildning.