Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Förskolebarn lär sig om krisberedskap

Vecka 39 anordnar staden krisberedskapsveckan. På Hersby förskola har barnen sedan tidigare fått lära sig vad de ska göra vid plötsligt strömavbrott.

En regnig dag i början av sommaren fick Hersby förskola besök av personal från Civilförsvarsförbundet i syfte att öka barnens förberedelse för i första hand strömavbrott, men också kriser i stort.

Dagen inleddes med att pedagogerna, för att få barnen i rätt stämning, serverade frukosten i mörker. Därefter följde ordentlig påklädning innan det var det dags att lära genom lek.

Utbildningen bestod av fem stationer där barnen i mindre grupper uppmanades att på ett lekfullt sätt fundera kring vad som fungerar och inte i händelse av strömavbrott.

Grundläggande behov

Lekarna fokuserade både på grundläggande behov som vatten och värme, men även till exempel hur olika batterier och radioapparater ser ut och fungerar.

För att illustrera hur man håller sig varm och vikten av att äta för att orka hålla sig varm arrangerades en stafett. Där skulle barnen vid första stationen klä på sig sjal och handskar för att sedan springa till nästa station, äta en morotsbit och vissla innan det var dags att springa tillbaka.

förskolebarn i regnkläder

Förskolebarn på Hersby förskola fick lära sig mer om krisberedskap under en utbildning med Civilförsvarsförbundet.

Bra att ha hemma

För att väcka tankar kring vad som är bra att ha hemma i händelse av strömavbrott byggdes ”Hemberts affär” upp på gården. Barnen fick två och två gå fram och kika på vad som fanns i lådorna. Sedan diskuterade gruppen vad de hade hittat och vad som kunde vara bra att ha hemma, som exempelvis russin och batterier. Glödlampor var dock inte till någon större nytta om det är strömavbrott enades man om.

Efter en timmes aktivitet i regnet var det dags att värma sig med lite varm choklad, givetvis uppvärmd utan el vilket var uppskattat bland deltagarna. Dagen avslutades med att barnen fick diplom och pysselhäfte att ta med sig hem.

Personal från Civilförsvarsförbundet

Personal från Civilförsvarsförbundet delade ut diplom till barnen efter en händelserik dag.

Till toppen av sidan