Stadsbiblioteket

Lösningarna till ledtrådarna

Här har ni lösningarna på ledtrådarna till årets Lidingö läser-bok. Var det lagom svårt, eller tog vi i för mycket?

Ledtråd #1 (201005)

Lösning: Ray Bradbury skrev fantasynovellen April Witch 1952. Den uppmärksamma läsaren minns kanske att Axelssons nämner Bradbury och hans aprilhäxor som inspirationskälla i inledningen av boken.

Foto på författaren Ray Bradbury, född 1920, död 2012.

Ray Bradbury, 1920–2012.

Ledtråd #2 (201006)

I. The Burial of the Dead

April is the cruellest month, breeding
Lilacs out of the dead land, mixing
Memory and desire, stirring
Dull roots with spring rain.
Winter kept us warm, covering
Earth in forgetful snow, feeding
A little life with dried tubers.

Utdrag ur »The Waste Land« av T.S. Eliot.

Lösning: I ett känt stycke ur The Waste Land, ett av 1900-talets viktigaste modernistiska poesiverk, skaldar T.S. Eliot om den grymma, bitterljuva månaden – april.

Ledtråd #3 (201007)

Lösning: Vad har Majgull Axelsson gemensamt med rockmusikern Dregen, landshövdingen Anders Björck och nöjeshistorikern Uno »Myggan« Ericson? Jo, de är alla uppväxta i Nässjö. Axelssons senaste roman Inställd resa till Sabarmati utspelar sig även i Nässjö.

Fotografier av (Andreas Tyrone) Dregen, Ander Björck och Uno »Myggan« Ericson.

Fotografier av (Andreas Tyrone) Dregen, Ander Björck och Uno »Myggan« Ericson.

Ledtråd #4 (201008)

Lösning: Aprilhäxans huvudkaraktär Desirée och hennes tre fostersystrar Margaretha, Christina och Birgitta är alla uppkallade efter de folkkära Hagasessorna.

De så kallade »Hagasessorna« med lillebror »Hertigen« och modern prinsessan Sibylla. Foto: Scanpix.

De så kallade »Hagasessorna« med lillebror »Hertigen« och modern prinsessan Sibylla. Foto: Scanpix.

Ledtråd #5 (201009)

Lösning: En teknisk ritning av en så kallad sip-n-puff-anordning. Kopplas anordningen till en dator kan personer med rörelsehinder kommunicera med sug- och blås-kommandon. Aprilhäxans Desirée använder just en sådan lösning för sin kommunikation.

En teknisk ritning av en slang fäst på en slags ställning. Slangen har ett munstycke i ena änden. Det finns också en behållare märkt »Saliva trap«. En mindre slang går från den större slangen in i denna »Saliva trap«-behållare genom ett lock. En andra slang går ut från behållaren via locket, ner mot en slags sladd. På ritningen står det »LOW« och »HIGH« nere vid sladden Sladden har en en kontakt märkt »To AUX jack«.

Ledtråd #6 (201010)

Lösning: En »häxring« eller »älvdans« är en cirkel- eller bågformad sammanhängande grupp av svampar. I den gamla folktron har häxringar både ansetts vara sjukdomsvållande och en plats för magiska botande riter.

Fotografi med titeln »Rödön 29 1, Gravfält 2«. Fotot visar en gravhög i en skogsdunge. I bakgrunden skymtar något som liknar ännu en gravhög. I förgrunden syns något som liknar lingonris. På gravhögens sida syns en ring av svampar.] Foto: Andreaze (Wikipedia).

Foto: Andreaze (Wikipedia).

Ledtråd #7 (201011)

Lösning: Desirée är aprilhäxa och kan som sådan lämna sin kropp och träda in och ut i andra varelser. Bland annat inträder Desirée en kråka. En kråka pryder också omslaget till Aprilhäxan.

Fotografi av en kråka, Corvus caurinus. Foto: Gordon Leggett (Wikipedia).

Foto: Gordon Leggett (Wikipedia).

Till toppen av sidan