Lidingöbo tilldelas Lilla Augustpriset 2019

Grattis till Lidingöbon Emma-Karin Rehnman som i går kväll tilldelades Lilla Augustpriset för sin novell En ospelad fiol!

Emma-Karin Rehnman med sin anteckningsbok.

Du vann! Hur känns det egentligen att vinna Lilla Augustpriset 2019?

Jag vann! Det känns helt fantastiskt så klart, och väldigt, väldigt spännande. Och ganska konstigt, särskilt när jag vaknade i morse och skulle gå till jobbet...

Berätta lite om prisutdelningskvällen!

Det var en fantastisk gala – först fick jag träffa de andra nominerade och juryn för Lilla Augustpriset, vilket var väldigt trevligt. Därefter diplomerades vi under förminglet i Konserthusets foajé, och sen var det dags för själva galan! Lilla Augustpriset delades ut först i programmet, av kulturminister Amanda Lind. När hon öppnade kuvertet och sa »Lilla Augustpriset 2019 tilldelas... En ospelad fiol av Emma-Karin Rehnman«, då rusade adrenalinet!

Jag fick gå upp på scenen och ta emot blommor och en statyett, och sen höll jag ett litet tal - dels för att tacka de som följt mig längs vägen hit, dels för att be den ganska koncentrerade del av Litteratursverige som tittade att de ska arbeta mer för att ge plats åt unga i sitt arbete. Jag fick sitta kvar i en fåtölj på scenen – väldigt bekväm stol, men det dröjde nästan till ceremonins slut innan jag fick sällskap i de tre övriga fåtöljerna, eftersom de »stora« vinnarna skulle ut och intervjuas i tv först. Men jag hade trevligt där jag satt och såg på presentationerna av böckerna och Sissela Kyles härliga mellansnack! Efter att programmet var slut och pressen fått fota oss – väldigt roligt att jag hela kvällen behandlades som en fjärde Augustpris-vinnare – bjöds det på väldigt trevligt eftermingel, där jag fick prata med många spännande människor! Jag fick mycket fin respons på mitt tal, och gick hem med en känsla av att ha gjort mitt första stora intryck på det litterära Sverige!

Hur ser 2020 ut för dig och ditt skrivande?

Spännande, för att säga det minsta! Jag ska lämna ett bidrag till Bonnierförlagens manustävling för barnböcker, skriva min tredje roman – där En ospelad fiol är tänkt att ingå – och förhoppningsvis ta mig an lite föreläsningsuppdrag! Och så har jag också Atlas, min andra roman, som på ett eller annat vis ska få sprida sina vingar... Och kanske någon liten skrivresa! Det återstår att se vad jag gör efter vårterminens slut, när mitt kontrakt som fritidsledare tar slut. Kanske en universitetsutbildning, eller så tar jag chansen att fokusera på författandet ett tag!

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️

I kommande nummer av Vårt Lidingö (7 december) kan du läsa mer om Emma-Karin Rehnman och hennes författande.
Tills dess kan du ju passa på att läsa En ospelad fiollänk till annan webbplats.

Till toppen av sidan