Stadsbiblioteket

Hur lånar jag på biblioteket?

På biblioteket kan du låna böcker, filmer, cd-skivor, tidskrifter och annat. För att låna behöver du ett lånekort (bibliotekskort). Det är gratis att låna böcker och annat på biblioteket.

På biblioteket finns automater där du kan låna på egen hand. Du kan också få hjälp av någon av oss som jobbar på biblioteket. Här på webbplatsen kan du läsa mer om vilka regler som gäller och hur det fungerar att låna.

Hur får jag ett lånekort?

När du vill låna något på biblioteket behöver du ett lånekort. Kom in till oss på biblioteket så hjälper vi dig med det. För att få ett lånekort behöver du ha med dig din legitimation.

När du skriver ditt namn på kortet betyder det att du lovar att följa bibliotekets regler. Ditt lånekort är personligt och det är bara du själv som får använda det. När du lånar en bok eller något annat så har du ansvar för boken tills du har lämnat tillbaka den.

Mellan 6 och 15 år

Från det år som du fyller 6 år kan du få ett lånekort. Fram tills att du fyllt 15 år ska målsman skriva under ett intyg, som du hämtar på biblioteket.

15 år och uppåt

För att vi ska kunna göra ett lånekort till dig som är äldre än 15 år, måste du visa legitimation. Skriv in dig på biblioteket eller via bibliotekskatalogenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Pinkod

När du får ett lånekort får du också välja en pinkod. Det är en kod med fyra siffror som du använder när du till exempel ska låna böcker i bibliotekets automater, låna om hemifrån, boka dator eller använda bibliotekets trådlösa nätverk.

När du får ett lånekort lovar du att:

 • Följa bibliotekets trivselregler.
 • Återlämna lånade böcker och annat senast det datum som står på ditt kvitto.
 • Omedelbart anmäla förlust av lånekort. Förkommet kort ersätts av låntagaren.
 • Ansvara för lånade böcker och annat lånat material.
 • Betala förseningsavgift för böcker och annat material som lämnas tillbaka för sent.
 • Betala ersättningsavgift för förkomna böcker och annat material som lånats från biblioteket.
 • Följa övriga låneregler och regler på biblioteket.
 • Som målsman ansvarar du för dina barns lån.
 • Du godkänner också att dina personuppgifter registreras i bibliotekets dataregister.
 • Om du inte följer bibliotekets regler kan du bli avstängd från att använda ditt lånekort.

Om du inte följer bibliotekets regler kan du bli avstängd från att använda ditt lånekort.

Hur länge får jag låna på biblioteket?

 • Böcker och ljudböcker: 28 dagar
 • Tidskrifter: 14 dagar
 • Cd-skivor: 28 dagar
 • Dvd-filmer spelfilm: 14 dagar
 • Dvd-filmer faktafilm: 14 dagar
 • Dvd-filmer barn: 14 dagar
 • Tv-spel: 28 dagar
 • Pc-spel (cd-rom): 28 dagar

Obs! Om det är kö på en bok förkortas lånetiden automatiskt till 14 dagar.

Hur lånar jag om?

Du kan låna om en bok om ingen annan väntar på boken. Man kan låna om en bok maximalt tre gånger. Man kan inte låna om tv-spel. Om ditt lånekort är spärrat kan du inte låna om dina böcker via bibliotekskatalogen.

Låna om direkt via bibliotekskatalogenlänk till annan webbplats.

Ring 08-731 37 70 för att prata med en bibliotekarie.

Vad händer om jag tappar bort mitt lånekort?

Om du tappar bort eller på annat sätt blir av med ditt lånekort måste du anmäla det till biblioteket direkt. Du kan spärra ditt kort per telefon eller via bibliotekskatalogen.

Spärra ditt kort via bibliotekskatalogenlänk till annan webbplats.

Ring 08-731 37 70 för att spärra ditt lånekort.

Har du tappat bort kortet kostar det 30 kronor för vuxna, och 10 kronor för ungdomar 15–17 år, att få ett nytt kort.

Reservation och fjärrlån

Du kan reservera (ställa dig i kö) på en bok som någon annan har lånat.

 • Reservationsavgift: 10 kronor/bok

Reservation kan du göra vid bibliotekets sökdatorer, i informationsdiskarna eller hemifrån via bibliotekets webbplats. Så snart boken kommit in till biblioteket får du ett meddelande via post, e-post eller sms. Boken hämtas på biblioteket.

Om du vill låna en bok som inte finns på Lidingö stadsbiliotek så kan vi beställa den från ett annat bibliotek. Det kallas för fjärrlån.

Läs mer om fjärrlån.

Försenade böcker

Om du lämnar tillbaka böckerna för sent får du betala en avgift per bok och vecka. Avgiften betalas även om biblioteket inte har skickat ut en påminnelse. Om du har en skuld som är 75 kronor eller mer, eller om dina böcker är väldigt försenade, blir ditt lånekort spärrat och kan inte användas för lån eller omlån.

Läs mer om förseningsavgifter.

Övertidsvarning, påminnelse och räkning

För att undvika förseningsavgift kan du få övertidsvarning ett par dagar innan du ska lämna tillbaka dina böcker. Du kan välja att få det via e-post eller sms. Det är alltid ditt ansvar att lämna tillbaka böckerna i tid, även om du inte fått en övertidsvarning.

En viss tid efter lånetidens utgång skickar biblioteket en påminnelse. Om inte böckerna återlämnas skickas en räkning. Om du inte lämnar tillbaka bibliotekets böcker och inte betalar din förseningsavgift, spärras ditt lånekort.

Hantering av personuppgifter

Lidingö stadsbibliotek sparar personuppgifter om dig för att du ska kunna låna böcker och använda bibliotekets olika tjänster. När du skriver in dig som låntagare på Lidingö stadsbibliotek godkänner du att vi hanterar dina personuppgifter.

Dina lån är sekretessbelagda. Det innebär att vi inte lämnar ut uppgifter om vem som har lånat eller reserverat en viss titel.

Så hanterar vi dina personuppgifter.

Till toppen av sidan