Skriv ut
Dela

Budget- och skuldrådgivning

Det är aldrig för sent att ordna upp en trasslig ekonomi men du måste vara beredd på att det kan ta tid och kräver mycket arbete. Hos kommunens budget- och skuldrådgivare kan du få råd och stöd utifrån din personliga situation.

Vi kan bland annat  hjälpa dig med att:

  • se över din skuldsituation
  • göra upp en hushållsbudget
  • förmedla kontakt med dem du har skulder till för att försöka göra upp frivilliga betalningsplaner
  • ansöka om skuldsanering.

Vi har tystnadsplikt och rådgivningen är kostnadsfri.

Skuldsanering för svårt skuldsatta

För den som fastnat i skuldfällan och inte ser någon väg ut kan skuldsanering enligt skuldsaneringslagen vara en möjlighet. Med skuldsanering menas att den som är svårt skuldsatt under vissa förutsättningar kan få sina skulder nedskrivna eller helt avskrivna.

Om du beviljas skuldsanering innebär det att du lever på existensminimum, vanligtvis i fem år. Före och under en skuldsanering har du rätt till råd och stöd från kommunens budget- och skuldrådgivare.

Ny lag ska göra det lättare att ta sig ur skuldfällan

Från och med den 1 november 2016 började en ny lag gälla som innebär att fler kan beviljas skuldsanering och att det ska gå snabbare att bli kvitt sina skulder.

Med den nya lagen blir det lättare att ansöka om skuldsanering. Kronofogden får utredningsansvaret att ta reda på information om de skulder som finns. Den som ansöker om skuldsanering enligt den nya lagen ska bara behöva ange ungefärligt skuldbelopp.

Den nya lagen syftar till att fler skuldsatta ska ansöka om skuldsanering. Tiden för saneringen ska kunna kortas om det finns särskilda skäl som talar för det, såsom exempelvis familjesituation, ålder eller hälsoläge. Dessutom ska den skuldsatta ha en betalningsbefrielse med totalt nästan ett år under skuldsaneringstiden, då juni och december blir två betalningsfria månader.

Ny lag om skuldsanering för företagare (F-skuldsanering)

Den 1 november 2016 trädde även en ny lag om skuldsanering för företagare i kraft (F-skuldsanering). Den är till för de överskuldsatta personer som är eller har varit engagerade i näringsverksamhet. F-skuldsaneringslagen syftar bland annat till att förbättra förutsättningarna att driva företag i Sverige genom en minskad ekonomisk risk med företagandet. Det handlar dock bara om skuldsanering för den fysiska personen (enskild näringsverksamhet). Det är alltså inte företaget som skuldsaneras. Även närstående, till exempel make och sambo som blivit överskuldsatta främst på grund av näringsverksamheten, till exempel genom borgensåtaganden, kan få F-skuldsanering. Betalningstiden för företagare är tre år, utan betalningsfria månader.

Ansöka om skuldsanering

Du ansöker om skuldsanering hos Kronofogdemyndigheten. Ansökan ska göras på särskild blankett. Blanketten kan beställas på telefon 0771-73 73 00 eller på Kronofogdemyndighetens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster där du även kan ladda ner blanketten direkt. 

Läs mer om skuldsanering och ladda ner ansökningsblankett på:
Kronofogdemyndighetens webbplatslänk till annan webbplats

Se en film

Se en film om budget- och skuldrådgivninglänk till annan webbplats som Konsumentverket har tagit fram.

Till toppen av sidan