Skriv ut
Dela

Barn och ungdom

Här kan du som själv är ung eller som är förälder läsa om olika stödinsatser för barn och ungdomar.

Pojke tittar ut genom fönster

Barngrupper

Ofta är det skönt för barn och unga att känna att de inte är ensamma i sin situation. Det finns ett antal olika grupper för barn och unga, beroende på vilket stöd de behöver. Vi försöker sätta samman grupperna med hänsyn till ålder. I vissa fall kan vi även träffa barn och unga enskilt.

Barn som bevittnat våld

Om ditt barn har upplevt våld i sin närhet, kontakta omsorgs- och socialförvaltningen. Du som är barn eller ungdom kan också själv ta kontakt för att få stöd och hjälp.

Barn i skilsmässokonflikter

Barn hamnar ofta i kläm när föräldrar skiljer sig. De vill vara lojala mot båda sina föräldrar och känner ibland skuld till skilsmässan. Att träffa andra barn i samma situation brukar göra livet lite lättare.
Läs mer om skilsmässa i barnfamiljlänk till annan webbplats
Rädda barnens terapeut: Om att skiljaslänk till annan webbplats

Barn i familjer där det finns missbruk

Många barn och ungdomar som har en nära anhörig som dricker för mycket eller använder andra droger tror att de är ensamma om det. Ändå är det så många som två till tre barn i varje skolklass som växer upp i en familj där någon missbrukar. Om du har en förälder eller ett syskon som missbrukar kan du få träffa andra jämnåriga som är i samma situation som du.

Mobbning

Mobbing finns i olika former och är tyvärr vanligare än vad man tror. Om du som är ung upplever att du blir retad, inte duger, får höra dumma kommentarer eller blir utfryst kan livet kännas jobbigt. Du har rätten på din sida - inga ursäkter finns för den som mobbar andra. Berätta för föräldrar, lärare, fritidsledare, skolsköterska eller annan vuxen.

Medling

Medling är ett frivilligt möte mellan en ungdom som begått brott och en person som drabbats av brottet. Före aktuellt medlingsmöte hålls förmöte med respektive part, detta för att utreda vad var och en har för förväntningar på medlingsmötet och att slippa eventuella överraskningar vid ett kommande möte.

Alkohol och droger

Du som är mellan 15 och 25 år och har egna funderingar eller problem med missbruk eller är orolig för en kamrat med missbruksproblem kan själv ta kontakt med vårt kundcenter, som kan hjälpa dig få kontakt med en ungdomssekreterare. Telefonnummer hittar du i kontaktrutan längre ner på sidan. Du kan även ta kontakt med Mini Marias sjuksköterska, här finns mer information om vårt samarbete med MiniMaria.

Elevhälsan, kurator och skolsköterska

För att komma i kontakt med skolkurator eller skolsköterska kontakta din skola.
Grundskolor
Gymnasieskolor

Ungdomsmottagningen

Undrar du över något och inte vet vart du ska vända dig? Med personalen på ungdomsmottagningen kan du prata om det mesta, inga frågor är för små. Mottagningen är till för tjejer och killar upp till 23-årsdagen.
Ungdomsmottagningenlänk till annan webbplats

Kontakt
Till toppen av sidan