Skriv ut
Dela

Jordbruket Elfviks gård

Längst ut på den nordöstra delen av Lidingö ligger Elfviks gård med jordbruk, herrgårdspark, restaurang och ridstall.

Populärt utflyktsmål

På Elfvik kan du besöka ett levande jordbruk, unikt så nära storstaden. Bondgården är en populär utflyktsplats för förskolor, skolor och fritidshem. På gården finns också en vacker park mot havet. I huvudbyggnaden finns restaurang och kafé.

Jordbruket

På Elfvik finns får, kor, ridhästar och smådjur. Sommartid ser du djuren på bete på markerna längs Elfviksvägen. På gårdens åkrar odlas hö och spannmål.

Aktiviteter

Lidingö Hembygdsförening anordnar årligen Bellmansfest på Elfviks gård och i september firas Elfviksdagen, som arrangeras av föreningen Elfviks gård.

Naturreservat

Elfviks gård ligger i Långängen-Elfviks naturreservat. Du bör känna till de regler som gäller för reservatet.

Naturreservat i Stockholms län, Långängen-ElfvikPDF (pdf, 7.5 MB).

Historia

Från 1300-talet och fram till 1775 tillhörde Elfviks gård Djursholms gods. Släkten Banér sålde det lilla arrendejordbruket till den förmögne hovgulddragaren Petter Widman på 1770-talet. Han lät bygga den vackra herrgårdsbyggnaden som du kan se i dag. Carl Michael Bellman var en flitig gäst på Elfvik och han komponerade visan "Glada bygd så täckt belägen", ofta kallad Lidingösången. Gården ägs sedan 1946 av Lidingö stad, men sedan 2010 drivs jordbruket i arrendeform.

Till toppen av sidan