Skriv ut
Dela

Hund och katt

Hundar och katter är våra vanligaste sällskapsdjur. Djurägaren är i alla situationer ansvarig för sitt djur. 

Hunden en tillgång

  • Trygghetsskapande i utemiljön ute i ur och skur även i mörker.
  • Hälsoaktivitet för ägaren - motion, folkhälsa.
  • Social funktion, möten hundägare, hundrastgårdar som träffpunkter effektivt mot ensamhet.
  • Bransch för företag och entreprenörer, till exempel hunddagis, hundpensionat, djurshops, veterinärer, trimning och kloklippning, utställningar o tävlingar, kennel uppfödning, agility, hundkurser, hundpsykolog. Nyttohund, viltvård, ledhund, sökhund missing people, terapihundar demensvård, vallhundar med mera.

Hur hundar och katter ska skötas regleras i djurskyddslagen, i Jordbruksverkets föreskrifter och i lokala ordningsföreskrifter.

Ta väl hand om din hund

Lämna inte hunden ensam för länge i bostaden eller på tomten. Är den ensam för länge är det risk att den börjar skälla vilket kan upplevas som störande av grannarna.

Om du måste lämna din hund i bilen, se då till att bilen står i skuggan och att ventilationen är god. Lämna aldrig hunden i bilen under soliga och varma dagar, hundar dör mycket lätt av värmeslag.

Du som rastar en hund är skyldig att plocka upp bajs efter hunden på offentliga platser: Gator, vägar, gång- och cykelvägar, torg, parker och planteringar samt anlagda gräsmattor, lekparker och bollplaner.

Låt tatuera ett id-märke i hundens öra eller sätta in ett chip under huden så att den är lätt att identifiera om den springer bort. Anmäl till polisen om din hund sprungit bort.

Om du själv tar hand om en lösspringande hund, kontakta polisen eller Svenska kennelklubben som har ägarregister över märkta hundar.

Du kan läsa mer om hundar på svenska kennelklubbenlänk till annan webbplats.

Ta väl hand om din katt

Det finns ingen lag som säger att katter inte får gå lösa. Katten ska däremot ha halsband med ägarens namn och telefonnummer om den går lös ute. Det ska vara lätt att identifiera dig som ägare. Märk även din katt med en tatuering i örat eller ett chip i nacken så att den är lätt att identifiera om den skulle springa bort.

Mata inte din eller andras katter utomhus. Ouppäten mat kan dra till sig skadedjur.

Smitta kan spridas till barn om katter gräver ner sin avföring i barnens sandlåda. Tipsa din granne om att lägga en träram med hönsnät över sandlådan varje gång den inte används.

Kattägare bör låta kastrera sina katter, då det minskar lukten från katternas urin om de markerar revir.

Om din katt vistas på en balkong som är högre än fem meter över marken måste balkongen vara försedd med nät eller liknande som hindrar katten från att falla ner.

Som kattägare är du skyldig att titta till din katt minst två gånger om dagen. Katten ska få sitt behov av social kontakt tillgodosett, antingen genom sällskap av en annan katt eller en människa.

Om du hittar en övergiven katt, kontrollera om katten har halsband med adressuppgifter eller ett tatuerat nummer i örat. Hos Svenska kennelklubben kan man söka ägaren i ett id-register. Eller kontakta polisen för att höra om de har någon efterlysning på katten.

Du kan läsa mer om katter på sveriges kattklubbars riksförbundlänk till annan webbplats.

När grannens hund eller katt stör

Det är alltid djurägaren som ansvarar för att det inte uppstår olägenheter för omgivningen. Visst ljud från skällande hundar eller påhälsning av katter får du dock räkna med om du bor i tätbebyggt område.

Andras sällskapsdjur får inte gå in på din tomt (katt undantaget). Det är djurägaren som ansvarar för att djuret inte tar sig in på din tomt, antingen genom att bygga staket/bur på den egna tomten eller genom tillräcklig tillsyn av djuret.

Hundägaren ska alltid plocka upp bajs efter sin hund på allmänna platser. Om ägaren inte håller efter hundbajs på den egna tomten ligger däremot inte inom Lidingö stads tillsynsområde.

Hundar får inte föra buller genom att till exempel skälla ihållande. Om störningen sker under kvällar, nätter och helger eller regelbundet under dagtid måste djurägaren åtgärda problemet.

Enligt rättsfall är störningar från katt som vistas på din tomt en ringa störning som du får tåla. Katter som rör sig fritt kan dock leda till osämja mellan grannar. Kom överens med grannen om metoder du kan använda för att skrämma bort katten. Katter gillar inte vatten, att kasta en kopp kallvatten efter katten kan vara ett sätt att hålla den borta. Ett annat är att klappa högt med händerna. Oavsett vilken metod du använder får du aldrig skada en katt som vistas på din tomt.

Om du har klagomål på störningar från ett sällskapsdjur, prata med grannen först så att han eller hon kan åtgärda problemet. Om störningen inte upphör, skriv gärna ner vid vilka tider du har blivit störd, hur länge och på vilket sätt, innan du kontaktar Lidingö stad.

Kom också ihåg att din anmälan blir en offentlig handling som tidningar, privatpersoner med flera kan ta del av.

Till toppen av sidan