Skriv ut
Dela

Sällskapsdjur

Katt mot faluröd husvägg

Att ha hund eller katt innebär både glädje och ansvar.

Hundar och katter är våra vanligaste sällskapsdjur. Djurägaren är i alla situationer ansvarig för sitt djur. 

Hur hundar och katter ska skötas regleras i djurskyddslagen, i Jordbruksverkets föreskrifter och i lokala ordningsföreskrifter.

Hundar

Lämna inte hunden ensam för länge i bostaden eller på tomten. Är den ensam för länge är det risk att den börjar skälla vilket kan upplevas som störande av grannarna.

Om du måste lämna din hund i bilen, se då till att bilen står i skuggan och att ventilationen är god. Lämna aldrig hunden i bilen under soliga och varma dagar, hundar dör mycket lätt av värmeslag.

Du som rastar en hund är skyldig att plocka upp bajs efter hunden på offentliga platser: Gator, vägar, gång- och cykelvägar, torg, parker och planteringar samt anlagda gräsmattor, lekparker och bollplaner.

Låt tatuera ett id-märke i hundens öra eller sätta in ett chip under huden så att den är lätt att identifiera om den springer bort. Anmäl till polisen om din hund sprungit bort.

Om du själv tar hand om en lösspringande hund, kontakta polisen eller Svenska kennelklubben som har ägarregister över märkta hundar.

Katter

Det finns ingen lag som säger att katter inte får gå lösa. Katten ska däremot ha halsband med ägarens namn och telefonnummer om den går lös ute. Det ska vara lätt att identifiera dig som ägare. Märk även din katt med en tatuering i örat eller ett chip i nacken så att den är lätt att identifiera om den skulle springa bort.

Mata inte din eller andras katter utomhus. Ouppäten mat kan dra till sig skadedjur.

Smitta kan spridas till barn om katter gräver ner sin avföring i barnens sandlåda. Tipsa din granne om att lägga en träram med hönsnät över sandlådan varje gång den inte används.

Om din katt vistas på en balkong som är högre än fem meter över marken måste balkongen vara försedd med nät eller liknande som hindrar katten från att falla ner.

Som kattägare är du skyldig att titta till din katt minst två gånger om dagen. Katten ska få sitt behov av social kontakt tillgodosett, antingen genom sällskap av en annan katt eller en människa.

Om du hittar en övergiven katt, kontrollera om katten har halsband med adressuppgifter eller ett tatuerat nummer i örat. Hos Svenska kennelklubben kan man söka ägaren i ett id-register. Eller kontakta polisen för att höra om de har någon efterlysning på katten. 

Kontakt

Har du frågor, synpunkter eller vill komma i kontakt?
Kontakta oss via webbenlänk till annan webbplats

Miljö- och stadsbyggnadskontoret
Kundcenter
Tel: 08-731 30 00
Vardagar: 08.30-16.00
E-post: miljo.stadsbyggnad
E-tjänster och blanketterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Till toppen av sidan