Startsida, Lidingö stad

Husdjur

Katt mot faluröd husvägg
Att ha hund och katt innebär både glädje och ansvar. Du som är hund- eller kattägare är i alla situationer ansvarig för ditt djur.

Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd om hållande av hund och katt kan ge vägledning. Där finns tydliga regler och praktiska råd om ansvarsfull djurhållning.

Jordbruksverket råd om hållande av hund och katt (pdf)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hund


Skötsel och tillsyn av hund
  • Lämna inte hunden ensam för länge i bostaden eller på tomten. Blir hunden ensam för länge är det risk för att den börjar skälla, och det kan upplevas som störande för omgivningen.
  • Måste du lämna hunden i bilen, se då till att bilen står i skuggan och att ventilationen är god. Lämna aldrig hunden i bilen under soliga och varma dagar. Hundar dör mycket lätt av värmeslag.

Plocka upp efter hunden
Du som rastar en hund är skyldig att plocka upp efter hunden på offentliga platser, enligt de lokala ordningsföreskrifterna. Det är polisen som är tillsynsmyndighet för den här lagstiftningen och de har även hand om ärenden gällande lösspringande och /eller bitska hundar.

Bortsprungen hund
Anmäl till polisen så snart som möjligt om din hund springer bort. Låt tatuera ett ID-märke i hundens öra, eller sätta in ett microchip under huden. Om du själv tar hand om en lösspringande hund så meddela ägaren omedelbart. Vet du inte vem ägaren är, kontakta polisen eller Svenska kennelklubben som har ägarregister över märkta hundar.

Lagstiftning
Hur man ska sköta sin hund regleras bland annat i djurskyddslagen, i Jordbruksverkets föreskrifter och i lokala ordningsföreskrifter.

Katt


Katter behöver social kontakt
Som kattägare har man skyldighet att se till sin katt minst två gånger om dagen. Unga, sjuka eller skadade katter ska ses till oftare. Katten ska få sitt behov av social kontakt tillgodosett, antingen genom sällskap av en annan katt eller en människa. Katten ska ha kontakt med människor några timmar varje dag.

Koppel, halsband eller märkning när katten går ut
Det finns ingen lag som säger att katter inte får gå lösa, men en katt som rastas utomhus kan gå i koppel. Om den inte har koppel måste den ha ett halsband med ägarens namn, adress och telefonnummer. Det ska vara lätt att identifiera vem som är kattens ägare. Sveriges Kattklubbars Riksförbund, SVERAK, rekommenderar att man märker sin katt med en tatuering i örat eller med ett chip i nacken.

Katter som hälsar på hos grannen
Katter som rör sig fritt kan leda till osämja grannar emellan. Därför är det bäst om man kan komma överens med grannarna. Dels måste djurägaren ta sitt ansvar med märkning av katten, dels får man komma överens om metoder som grannar kan använda för att faktiskt skrämma bort katten, utan att skada den. Katter gillar inte vatten och att kasta en kopp kallvatten efter katten kan vara ett sätt att hålla den borta från tomten. Ett annat är att klappa högt med händerna för att skrämma bort katten.

Katter som gräver ner sin avföring, i till exempel barnens sandlåda, kan skapa problem. Smittor kan spridas till barnet. Ett tips är att lägga en träram med hönsnät eller liknande över barnens sandlåda varje gång de inte använder den.

Oavsett vilken metod man använder för att hålla en ovälkommen katt på avstånd så får man aldrig skada en katt som vistas på ens tomt. Enligt rättsfall på området är störningar från katt som går över/vistas på annans tomt en ringa störning som man får tåla.

Matning av katter utomhus
Att mata förvildade eller andras katter kan medföra problem för de omkringboende och ska därför undvikas. Matningen kan ge problem till exempel i form av urinmarkeringar och ouppäten mat som drar till sig råttor och fåglar. Sådana olägenheter ansvarar den som lagt ut maten för.

Balkonger och burar
Om katter vistas ensamma på en balkong som är högre än fem meter över marken, måste balkongen vara försedd med nät eller liknande som hindrar katten från att falla ner. Katter får inte hållas i bur mer än vid vissa specifika tillfällen, till exempel på utställning eller vid transport. Vid transport får tiden i buren dock inte överstiga tre timmar om bilen står stilla.

När katthållning kräver tillstånd
För att driva en verksamhet, till exempel ett kattpensionat eller hålla många katter, krävs tillstånd enligt djurskyddslagen. På Jordbruksverkets webbplats finns mer att läsa om vilka regler som gäller och även blanketter att hämta. Även länsstyrelsen kan svara på frågor.

Om du hittar en övergiven katt
Kontrollera i första hand om katten har ett halsband med adressuppgifter på sig. Om inte, titta i örat efter ett tatuerat nummer. Hos Svenska kennelklubben kan man söka ägaren i ett ID-register.

Svenska kennelklubbens ägarregisterlänk till annan webbplats

Sätt gärna upp lappar i närområdet. Om katten varken har halsband eller märkning, kontakta polisen för att höra om de har någon efterlysning på katten.

Lagstiftning
Hur man ska sköta sin katt regleras bland annat i djurskyddslagen, i Jordbruksverkets föreskrifter och i lokala ordningsföreskrifter.

 

Senast ändrad: 2014-08-25

Uppdaterad av:

Dela med andra

Kontakt

Har du frågor, synpunkter eller vill komma i kontakt med oss?
Kontakta oss via webbenlänk till annan webbplats

Miljö- och stadsbyggnadskontoret
Kundtjänst
Tel: 08-731 33 22
Vardagar: 08.30-16.00
E-post: miljo.stadsbyggnad

Lidingö stad, Stockholmsvägen 50, 181 82 Lidingö, Tel vx: 08-731 30 00, Fax: 08-731 46 82
E-post: lidingo.stad@lidingo.se, Organisationsnummer: 212000-0191, Webbredaktör: