Skriv ut
Dela

Kaminer och eldstäder

Kamin

När det är kallt ute finns risken att vi eldar hårdare än vad skorsten och eldstad klarar. Då kan strålningsvärmen antända väggarna eller taket ovanför eldstaden.

En eldstad, som vid normal eldning ska avge en rökgastemperatur på 350 grader, kan vid hård eldning göra så att det blir över 600 grader i skorstenen.

Vad är en sotbrand?

Om förbränningen vid eldningen är dålig bildas det mycket sot och tjära i skorstenen. Om till exempel hösten är varm, eldar man ofta inte särskilt effektivt. När sedan vinterkylan kommer och du eldar mer, ökar riskerna för sotbrand.

Vid sotbrand syns en eldkvast som flammar upp ur skorstenen och hörs ett dovt muller. Stäng alla luckor på eldstaden och ring 112.

Askan ska ligga i en plåthink

Det kan finnas glödrester kvar i askan i flera dygn. Lägg därför askan i en plåthink med tätt lock. Sedan ska den stå i några dagar innan du tömmer den. Kom ihåg att ställa den på ett underlag som inte kan börja brinna.

Anmäl installation!

Vid installation av ny eldstad eller braskamin ska du göra en bygganmälan till miljö- och stadsbyggnadskontoret före installationen.

Kontakt

Har du frågor, synpunkter eller vill komma i kontakt?
Kontakta oss via webbenlänk till annan webbplats

Miljö- och stadsbyggnadskontoret
Kundcenter
Tel: 08-731 30 00
Vardagar: 08.30-16.00
E-post: miljo.stadsbyggnad
E-tjänster och blanketterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Till toppen av sidan