Skriv ut
Dela

Kaminer och eldstäder

När det är kallt ute finns risken att vi eldar hårdare än vad skorsten och eldstad klarar. Då kan strålningsvärmen antända väggarna eller taket ovanför eldstaden.

En eldstad som vid normal eldning avger rökgaser med en temperatur på 350 grader, kan vid hård eldning få en temperatur på över 600 grader.

Sotbrand

Om förbränningen vid eldningen är dålig bildas det mycket sot och tjära i skorstenen. Om till exempel hösten är varm, eldar man ofta inte särskilt effektivt. När sedan vinterkylan kommer och du eldar mer, ökar riskerna för sotbrand.

Vid sotbrand syns en eldkvast som flammar upp ur skorstenen och hörs ett dovt muller. Stäng alla luckor på eldstaden och ring 112.

Plåthink för askan

Det kan finnas glödrester kvar i askan i flera dygn efter att du eldat. Lägg askan i en plåthink med lock och låt hinken stå i några dagar innan du tömmer den. Ställ den på ett underlag som inte kan börja brinna.

Anmäl installation

Vid installation av ny eldstad eller braskamin ska du göra en bygganmälan till miljö- och stadsbyggnadskontoret före installationen.

Till toppen av sidan