Skriv ut
Dela

Sortera ditt matavfall

Uppemot 40 procent av innehållet i en genomsnittlig soppåse består av matavfall. Väljer du att teckna ett abonnemang för matavfall så är du med och bidrar till ett miljövänligare Sverige. Matavfallet som du sorterar ut kommer att användas för att producera biogas.

Dina matrester blir biogas och biogödsel

Se i första hand till att dina matrester äts upp! Med bra planering fyller maten magen istället för soppåsen. Men skal och annat rens åker självklart rakt ner i bruna påsen. Har dina matrester legat lite för länge? Ja, då kanske de får sluta sina dagar i matavfallspåsen de också.

Så blir dina rester blir biogas och biogödsel

Men hur fungerar matavfallssortering i praktiken?

För den som aldrig har sorterat ut sitt matavfall kan det verka lite krångligt. Men egentligen är det inte svårt alls - det handlar framför allt om att förvandla en ny rutin till en vana. Om du har en granne eller annan bekant som redan är igång kan du höra med dem hur det fungerar.

Tips för dig som sorterar ut ditt matavfall

Sortera ditt matavfall och gör en insats för miljön

Du som bor på Lidingö kan bidra till ett miljövänligare Sverige oavsett boendeform:

Bor du i småhus?

Du som bor i småhus tecknar enkelt matavfallsabonnemang genom att kontakta vår kundtjänst, eller genom att fylla i vårt formulär: Teckna abonnemang

Bor du i flerbostadshus?

Även boende i flerbostadshus kan sortera ut sitt matavfall, men det är upp till fastighetsägaren att planera för hur sophanteringen ska se ut. Kontakta din hyresvärd eller bostadsrättsförening om du är intresserad av att sortera ut ditt matavfall.

Behöver du nya påsar?

Du kan hämta påsar i Stadshusets reception, på Stockby returpark eller så levererar vi dem hem till dig.  Beställ fler matavfallspåsarlänk till annan webbplats 

Sortera matavfall du också

Idag sorterar 7 862 hushåll på Lidingö sitt matavfall:

  • 2 108 småhushåll
  • 5 754 flerbostadshushåll

(1 februari 2018)

Månaden innan: 7 717 hushålll

Till toppen av sidan