Skriv ut
Dela

Rudboda skola har Grön Flagg

Under 2016 blev Rudboda skola Grön Flagg-certifierad av organisation Håll Sverige Rent för sitt arbete med hållbar utveckling.

Grön Flagglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är ett pedagogiskt verktyg som organisationen Håll Sverige Rent erbjuder till förskolor och skolor som vill arbeta för en hållbar värld. Rudboda skola valde under förra läsåret att jobba med temat hälsa och livsstil, som är ett utav sex teman som finns under Grön Flagg.
– Vi utsåg elevrepresentanter till ett miljöråd som träffades en gång i månaden tillsammans med mig. Dels fick miljörådet träffa vår matleverantör ISS för att ställa frågor som hur mycket av maten som är närproducerad och KRAV-märkt och hur ska vi göra för att minska skolans matsvinn. Vi diskuterade frågor som handlade mycket om hur vi ska leva och agera för att må bra i samspel med varandra och vår miljö, berättar Mia Levin, biträdande rektor.

Rudboda skola gör mycket för att gynna en god livsstil och hälsa.
På skolgården finns en rastaktivist vid namn Leandro Feldman som ser till att alla elever har tillgång till ett brett utbud av roliga aktiviteter där rörelsen står i centrum. Rudboda samarbetar även med Samba Football Academylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som har utbildat skolans personal i värdegrundsarbete som används till att förbättra stämningen och jargongen på fotbollsplanen.
– Andra exempel på vårt arbete är att vi kom på första plats i kommunen i Matsalskampenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, en tävling kopplat till att minska matsvinnet, säger Mia Levin som också vill framhäva Rudboda skolas många friluftsdagar och arrangemang där rörelse, hälsa och livsglädje präglar verksamheten.
– Rudbodaloppet, "Musik & Tugg" i årskurs 6 och Bosödagen är exempel på lyckade traditioner som vi är stolta över.  
Vi gav även alla elever på skolan en frivillig läxa: att rita, bygga eller skapa en miljövänlig matförpackning. Alla bidrag visades upp i vår matsal och det fanns ingen gräns för kreativiteten och påhittigheten eleverna visade prov på!

Även Rudbodas fritidsverksamhet har haft verksamhet kopplat till hållbarhet. Årskurserna 1-3 arbetade under det gemensamma temat återbruk under vårterminen. Eleverna fick tillverka smycken, ramar, leksaker och spel av återvunnet material som de hittade och tog med sig.

Certifieringen firades under en storsamling där elevrådet stolt visade upp Grön Flagg-flaggan inför skolans alla elever.

Mer information

Håll Sverige Rents Grön Flagg är den svenska delen av Eco-Schools som drivs av Foundation for Environmental Education (FEE)länk till annan webbplats. I Sverige har Grön Flagg funnits sedan 1996. Idag deltar närmare 60 länder i hela världen i Eco-Schools och fler länder tillkommer varje år. Nätverket omfattar miljontals pedagoger, barn och ungdomar. 

Till toppen av sidan