Stor gala för entreprenörskap i grundskolan

Vinnare av entreprenörer 2012 Axel Löw, Edvin Schinzel och Jacob Persson från klass 7B i Torsviks skola tillsammans med Sofie Häggström och Andreas Lind från UF-företaget Give it away och utbildningschef Per-Åke Henriksson.

Vinnare av entreprenörer 2012 Axel Löw, Edvin Schinzel och Jacob Persson från klass 7B i Torsviks skola tillsammans med Sofie Häggström och Andreas Lind från UF-företaget Give it away och utbildningschef Per-Åke Henriksson.

I stadshusets sessionssal korades vinnarna i den problemlösartävling som initierats av ett företag inom UF, Ung Företagsamhet, Give it away, som också arrangerade evenemanget. Det blev en energigivande och kreativitetsskapande tillställning för hundratalet högstadieelever med lärare.
Det var lite av en examensdag både för vinnarna av tävlingen liksom för arrangörerna, UF-företaget Give it away, från Gångsätra gymnasium.  De tre vinnarna från klass 7B i Torsviks skola, Axel Löw, Edvin Schinzel och Jacob Persson, kände redan från början, då de kom på sin vinnande idé, att de var ett segrande koncept på spåren.

- Vi visste att vi skulle vinna. Det är awesome, säger Axel Löw efter prisutdelningen.

Deras idé går ut på att minska nedskräpningen av tuggummi genom att skapa en förpackning som både kan bära själva produkten men också fungera som förvaring av den färdigtuggade restprodukten.

Genial affärsidé
Give it away är ett av de företag som drivs inom ramen för Ung Företagsamhet (UF) på Gångsätra gymnasium. Företaget har den geniala affärsidé att gå ut i grundskolan och inspirera eleverna till entreprenörskap för att de så småningom ska starta egna UF-företag när de själva kommer upp i gymnasiet.

Riksorganisationen Ung Företagsamhet har visat mycket stort intresse för företagets affärsidé och även andra kommuner är nu nyfikna på Give it Aways arbete.

- Give it away sökte upp mig redan på ett tidigt stadium och jag tände direkt på deras idé och knöt ihop dem med vår utbildningsförvaltning och med UF:s riksorganisation som även de såg idén och potentialen och sedan har alla med både engagemang och närvaro deltagit hela vägen i Torsviks skola, säger näringslivschef Cristina Erikson.

På Torsviks skola fick högstadieleverna i uppgift att lösa ett miljöproblem på Lidingö, och Give it Away har sedan stöttat eleverna i framtagandet. Tävlingen avslutades med en häftig gala i stadshusets sessionssal med prisutdelning, musik, cheer-leading och goodiebags till alla.. Evenemanget blev också avslutningen för Give it Aways företag. I Ung Företagsamhet ingår att företaget ska avvecklas och den uppgiften ska genomföras under maj.

- Det går att utveckla idén ytterligare och vi kan ju återuppväcka företaget om vi har lust, säger Andreas Lind.

- Det visades stort intresse för vår idé på mässan för ungt företagande. Det har varit lärorikt att var med i projektet, säger Sofie Häggström.

De båda var presentatörer under prisutdelningen. Övriga i företaget är Gabriella Holmström, Marcus Funke och Sofie Hultman. De vill också i sammanhaget lyfta fram sina lärare Anne Alsén och Pär Svensson och deras mentor Bernt Carlsson från företaget Fuji. Prisutdelningen föregicks av att unga företagare och entreprenörer delade med sig av sina erfarenheter. Om modet att våga satsa, behovet av kunskap och att tro på sin idé och sig själv.

Lidingö klättrar
Samtidigt som unga företagare firar sina framgångar kommer ny statistik från organisationen Ung Företagsamhet som visar att Lidingö är länets storklättrare inom Ung Företagsamhet. Det är resultatet av hårdare satsning på entreprenörskap i skolan och Lidingö har gått från femtonde till femte plats bland länets kommuner.

- Vi har arbetat hårdare med entreprenörskap i skolan rent generellt, men särskilt genom att uppmuntra till entreprenörskap i grundskolan, tidigare har Ung Företagsamhet endast gällt gymnasienivå. Vi har också ett tätare samarbete med riksorganisationen Ung Företagsamhet för att synliggöra vårt arbete och våra aktörer, säger näringslivschef Cristina Erikson.

Årets UF-kommun 2012 - Sigtuna - knep 1:a platsen. Bland kommunens gymnasieelever driver drygt 27 procent UF-företag. Av de 122 UF-eleverna kommer 30 att starta nya företag och skapa 117 nya arbetstillfällen.

- Det vi kan se i år är att de kommuner som ligger i topp har arbetat mycket med kvaliteten på entreprenörskapsutbildningen och inte bara på kvantiteten. För att lyckas i vår kommunranking måste alla parter i kommunen dra åt samma håll. Lärare, politiker, tjänstemän och näringslivet, säger Emma Gustafson, regionchef på Ung Företagsamhet i Stockholmsregionen.

Till toppen av sidan